Det finns många matval en konsument kan göra för att minska sina utsläpp av växthusgaser och därmed också klimatpåverkan. Det säger Hanna Wetterstrand som jobbar som agronom på Stockholms universitet.
– Framför allt kan man äta mer vegetariskt, minst en dag i veckan. Det går åt så mycket mer energi att producera kött än att producera grönsaker, säd eller soja. Säden måste ju gå ett varv genom kon för att vi ska få kött, säger Hanna Wetterstrand.
Enligt henne går det också att minska sin klimatpåverkan genom att välja viltkött i stället för nöt. Detsamma gäller om man som konsument köper ekologiskt eller naturbeteskött i stället för konventionellt.
Men det är inte bara köttätandet som har stor påverkan på klimatet. Konsumtionen av animaliska produkter som mjölk, smör och andra mejerivaror bidrar också till den globala uppvärmningen.
– Kon släpper ut mycket metangaser när den fiser och rapar som bidrar till klimatuppvärmningen, säger Hanna Wetterstrand.
Det finns flera produkter som man som konsument kan vara särskilt noga med att välja ett ekologiskt alternativ. Kaffe, vindruvor, banan och potatis är exempel på sådana varor där det används mycket kemikalier i produktionen.
Utsläppen som vår matimport leder till har nästan fördubblats på 20 år, enligt Hanna Wetterstrand. På frågan om man som konsument ska välja ekologiskt eller närodlat svarar hon att det inte går att sätta några regler för det utan att det är upp till konsumenten själv att bestämma.
– Står man och väljer mellan Krav-märkta äpplen från Argentina eller svenska äpplen så får man avgöra själv. Det är grönsaker som flygs in som är problemet. Transporten med båt är energisnål, säger hon.
– Det viktiga är att inte stirra sig blind på prislappen utan att man tänker på den verkliga kostnaden för världen, miljön och klimatet beroende på vilken mat man väljer.
Hanna Wetterstrand uppmanar också konsumenter att ställa krav på matbutiker och restauranger så att de satsar på klimatsmart mat.