Så blir unga trygga med sin ekonomi – expertens tips

Det egna sparandet bland unga sjunker visar färsk statistik. Samtidigt är behovet av vägledning när det gäller den privata ekonomin större än någonsin, menar Alexander Flygare, ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank. "Världen utvecklas och det gäller att hänga med och hjälpa ungdomarna att navigera rätt."

Alexander Flygare är ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank. Han trycker på vikten av att vuxna pratar med sina barn om ekonomi hemma.

Alexander Flygare är ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank. Han trycker på vikten av att vuxna pratar med sina barn om ekonomi hemma.

Foto: Fredrik Sandberg / TT/Louise Olsson

Sörmland2021-04-21 04:59

Unga sparar mindre på eget bevåg. Det visar siffror från Ungdomsbarometern som nyligen släppte årets rapport. 2018 svarade 82 procent av de 18 000 tillfrågade personerna mellan 15 och 24 år att de hade eget sparande. Siffran för 2020 var 77 procent. Däremot har föräldrars sparande åt sina barn ökat från 25 till 31 procent under samma period. 

– Att färre unga sparar själva är antagligen en coronaeffekt då arbetslösheten stiger och många bor kvar hemma och inte fått vanan att spara själva. Samtidigt känner kanske föräldrarna att de vill spara åt sina barn när det är svårt att få jobb, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, i ett pressmedelande.

Sparandet för att ha en buffert eller för specifika ändamål, som till exempel en resa eller en bil, har sjunkit. Bland de kategorier som dock har ökat finns sparandet till bostadsköp och långtidssparandet. Även pensionssparandet har ökat bland unga.

undefined
Alexander Flygare, ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank.

– När det kommer till vad sparandet går till är det tydligt att fler vill skapa trygghet. Den glödheta bostadsmarknaden kräver också ett sparande. Just nu är det svårare än någonsin att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Ulrik Hoffman.

Alexander Flygare är ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank. Innan pandemin var han ute i skolor och pratade ekonomi med omkring 1 500 elever årligen. Han är förvånad över att det egna sparandet bland unga har sjunkit och har svårt att sätta fingret på varför.

– Ungdomar möts av ett köptryck hela tiden. Det är prylar och man påverkas av det kompisar gör. Det är ett konsumtionsmönster som är svårt att stå emot och det är viktigare än någonsin att vi pratar ekonomi med unga och stärker dem, säger Alexander Flygare.

undefined
Planering är en viktig del för att få bra kontroll över sin ekonomi.

Unga som får en bättre förståelse för ekonomi får en bättre självkänsla och en större chans att få en bättre personlig ekonomi, menar Alexander Flygare. Mycket handlar om planering.

– Om man inte planerar blir det fler spontana beslut. När jag berättar för unga hur mycket pengar de lagt på godis och energidryck ångrar de sig oftast. Mitt råd är att tänka igenom sina vanligaste utgifter, räkna bakåt och se över det. Sedan kan man bestämma om man vill fortsätta så eller ändra på något, säger Alexander Flygare.

Att ha en buffert är viktigt och samma pedagogik som ofta används för vuxna kan även appliceras på barn menar Alexander Flygare. Spara tio procent av din inkomst och ha två månadsinkomster sparat. Ungdomsbarometern visar att unga som kommer från en svag familjeekonomi sparar i mindre utsträckning än unga från starka ekonomiska familjeförhållanden. Men Alexander Flygare anser att alla har lika stor chans att spara.

undefined
Unga i dag möts av ett stort köptryck som kan vara svårt att värja sig emot, menar Alexander Flygare påSörmlands sparbank.

– Alla unga har samma chans att få en god framtida ekonomi oavsett ursprung eller föräldrar. De har makten, det är besluten från i dag och framåt som avgör hur din framtida ekonomi blir, säger Alexander Flygare.

Möjligheten till olika typer av snabblån och kreditbetalningar har ökat lavinartat de senaste åren, något som ställer krav på både unga och deras vårdnadshavare när det gäller ekonomisk kunskap.

– Världen utvecklas och det gäller att hänga med och hjälpa ungdomarna att navigera rätt, säger Alexander Flygare.

Han upplever att unga vet om att snabblån och krediter är en fara, men inte på vilket sätt. Det är när man inte kan betala snabblånen som problemen uppstår och känslan då kan vara svår att hantera.

undefined
Möjligheten till snabblån och kreditköp har ökat kraftigt de senaste åren. Det gäller för både unag och vuxna att hänga med i utvecklingen.

– Det är därför det är så viktigt med en buffert, så att man kan klara oförutsedda händelser. Vi vet inte mycket om framtiden, men det vi vet är att det kommer att hända saker vi inte kan förutse, säger Alexander Flygare.

Alexander Flygare tycker att det är bra att privatekonomi är en del av läroplanen i både högstadiet och gymnasiet, men det räcker inte menar han.

– Man måste prata ekonomi med barnen hemma också. Vecko- och månadspeng är jätteviktigt, om du inte får lära dig att förfoga över pengar när du är ung blir det ännu svårare att göra det som vuxen, säger Alexander Flygare.

Som förälder handlar det om att lära sina barn om ekonomi, låta dem ta egna beslut och göra misstag som de kan lära ifrån.

– Det är viktigt att man inte skjuter till mer pengar om månadspengen tar slut, då får de inte insikten, säger Alexander Flygare.

Flygares ekonomitips

Till unga:

– Räkna bakåt. Gå igenom dina vanligaste utgifter. Ska du fortsätta så eller göra förändringar?

– Planera din ekonomi. Bestäm hur mycket du ska spendera på olika saker. Det minskar risken för spontana beslut.

– Ha en buffert. Spara tio procent av din månadsinkomst och ha två månadsinkomster sparade för oförutsedda utgifter.

Till vårdnadshavare:

– Prata ekonomi med barnen. Involvera dem i t.ex. semesterplaneringen. Ge dem vecko- eller månadspeng så de får lära sig att förfoga över pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!