Det finns en hel historia om julbordet och hur man hanterar det. Huvudregeln är att man inte lastar tallriken med alla rätter på en gång. Blir du sedd av omgivningen, får du troligen en kommentar.
– Att lasta på sin tallrik med hur mycket som helst är inte riktigt hur man äter ett julbord. Ska man njuta av julbordet går man fem turer där man börjar med sill, kallskurna i andra, och sen går man till småvarma i tredje rundan, säger Mats Danielsson och fortsätter:
– Vidare går man över till lite ost och kex i fjärde rundan, och femte rundan brukar tillhöra lite desert. Vill man gå en sjätte runda kan man göra det på godis.
Julen är en tid då vi kan visa våra nära och kära hur mycket vi bryr oss om dem genom att helt enkelt följa några artiga regler, som att erbjuda en tallrik till ditt sällskap vid julbordet.
– Jag brukar också ta ett litet varv runt julbordet och spana av rätterna, vad är det för rätter som finns, titta lite på dem. Och sen gör man lite överblick vad som passar dig, och så väljer man lite och går ett varv.
När du i första turen lagt på av sillen, så går du till brödet och tar bröd och bestick i handen under tallriken. Lägg på en klick smör på kanten av tallriken. Du ska inte lägga smör på smörgåsen vid buffén.
– Jag har varit på julbord där jag har vittnat om farbröder som lastat på allt från köttbullar till persikor med grädde på samma tallrik. Jag och min fru blev häpna, vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta. Till slut bet vi oss om läppen. Farbröderna gick tre till fyra gånger, det var inte dåligt.
I dag är julbordet ofta kompletterat med vegetariska- eller veganalternativ. Dessutom är det alltid trevligt när det finns alkoholfria alternativ, menar etikettdoktorn Mats Danielsson.
– Numera kan du hitta många typer av vin, öl och andra drycker som inte innehåller alkohol. Detta visar att värden har tänkt på sina gästers behov och önskemål, säger han och fortsätter:
– Serverar man alkoholfritt rött vin, servera det kylt. Det blir mycket godare då. Iskallt är mycket bättre än när det är varmt, då försvinner sockersmaken i vinet. I alkoholfria viner ersätter man alkoholen med socker, men när man kyler vinet ordentligt så försvinner det söta.