Så gör butikerna för att minska matsvinnet

Enligt Naturvårdsverket slänger vi årligen 74 kilo mat per person. Restauranger, skolmatsalar och butikers matavfall tillkommer. Men nu görs allt mer för att minska matsvinnet – och det ger resultat.

Sörmland2016-01-18 07:37

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket har mängden matavfall minskat. Men fortfarande kastas mängder av mat i Sverige.

Hushållen slänger 720 000 ton matavfall varje år. Det är 74 kilo per person. En tredjedel av detta uppges vara rent matsvinn. Enligt Naturvårdsverket är en stor del av den mat som slängs i butiker och restauranger fullt ätbar.

I restauranger står frukt och grönsaker för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas. I livsmedelsbutikerna är det kött, fisk och ägg som kastas mest.

Totalt cirka 35 procent att maten som kastas är kött, fisk och ägg. Frukt och grönsaker står för 25 procent.

Fler och fler butiker gör nu särskilda ansträngningar eller deltar i projekt för att minska matsvinnet – och det har gett resultat.

Enligt Naturvårdsverket är det hos restauranger och butiker som den störst procentuella minskningen av matavfall har skett. Där har det minskat med 15–35 procent.

Sedan i höstas har Coop Forum ett projekt som kallas Knasiga grönsaker. Knasiga grönsaker går ut på att man även säljer grönsaker med skönhetsfel. Då till 25 procent lägre pris.

Initiativet till att även sälja de grönsaker som tidigare sorterats bort kom från Coop centralt. 32 butiker i landet deltar men ännu har inte Coop Forum i Nyköping fått chansen.

– Det är så små mängder som Coop kan köpa in centralt, så det är bara ett urval av butiker som är med än så länge, säger Alexander Olofsson, färskvaruchef.

Men han tror dock att projektet kan bli större längre fram och då vill han gärna att även Nyköpingsbutiken kan erbjuda knasiga grönsaker.

En butik som däremot har sålt knasiga grönsaker i några månader är Coop Forum i Eskilstuna.

– Det har gått jättebra. Allt går åt, säger Stefan Petersson, matchef på Coop Forum i Eskilstuna.

Av alla grönsaker som odlas i dag sorteras 15–30 procent bort på grund av sitt utseende.

– Folk tycker att det är roligt med de här grönsakerna och så att det är bra att de är billigare.

För Nyköpingsbutikens del görs annat för att minska matsvinnet.

– Vi jobbar dagligen med det genom att pricka in varuförsäljningen så att vi inte köper in mer än vi säljer, säger Alexander Olofsson.

Vad gör ni mer för att minska matsvinnet?

– Vi säljer ut kött, bröd, chark och mejeriprodukter med kort datum.

Har ni minskat matsvinnet?

– Ja, det har vi. Det minimerar ju våra kostnader också om vi slipper slänga varor, så det är en vinning på flera sätt, säger Alexander Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!