Dagarna blir kortare och höstmörkret blir mer påtagligt. För många människor betyder det att man inte hinner ut innan solen försviner bort i horisonten.
Torbjörn Åkerstedt är professor emeritus vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet, och forskare specialiserad inom sömn. När tidningen får tag på honom är han ute på sin morgonpromenad i ett strålande höstdagsväder som är ovanligt varmt för årstiden.
– Det gäller att passa på att ta en promenad, och det är fantastiskt när solen skiner som i dag. Det är viktigt att röra på sig, säger Torbjörn Åkerstedt.
Det är många som upplever att de blir tröttare under hösten och vintern. Men det finns mycket man kan göra själv för att må bättre nu när höstmörkret tränger sig på. Det gäller att ha sunda vanor när det kommer till sömn, mat och fysisk aktivitet, menar Åkerstedt.
– Tjugo minuter ljus om dagen räcker inte för att hålla nedstämdheten borta under hösten. Upp till en halvtimme, en timme, kanske två timmar behöver vi vara ute i dagsljus. Det är ett rent responsförhållande mellan tiden man tillbringar ute i ljuset och hur man mår. Framför allt när det gäller trötthet och stämningsläge, säger han.
Fredrik Jardemyr, Alice Ögren och Simon Wolkert har tagit sig en promenad längst med piren i Stadsfjärden i Nyköping. De menar att det är viktigt att man är ute på dagen den här årstiden och får uppleva ljuset och röra på sig.
– Jag tror att den här piren är två kilometer, så det kommer att bli fyra kilometer innan vi är klara. Det är fint där ute, jag kan tänka mig att det är fint alla årstider. Men på vintern kanske det inte är att rekommendera att gå ut på piren om det är halt, menar Fredrik Jardemyr.
Är det svårt att komma ut på en promenad när det blir mörkare och kallare om dagarna ?
– Det gäller att ha kläder efter väder och sen är det bara att ge sig ut och gå. Att fiska på hösten tycker jag är härligt, säger Simon Wolkert.
Alice Ögren menar att hösten är en fin årstid och att man ska ta vara på det lilla mysiga som kommer med höstmörkret.
– Längst ute på piren var det så lugnt vid den här årstiden, det är inga båtar med turister som passerar så det är tyst och lugnt. Man kommer bort från allting, säger Alice Ögren.
Att tända upp lampor inomhus kan också ge effekt på hur pigg man känner sig. Förutom promenader utomhus lyfter Torbjörn Åkerstedt fram vikten av att ha lamporna på inomhus. Blått ljus är kraftfullast. När det gäller behandlingsutrustning lägger man oftast in extra doser av blått ljus för att få snabbare effekter.
– Det piggar upp, vi behöver det i det här landet. När man har folk i ett mörkt rum och sedan drar på med ljus, då blir alla väldigt mycket piggare. Du kan plocka bort nästan all trötthet genom att dra på ordentligt med ljus, menar Torbjörn Åkerstedt.
Nu under coronatider är det många som jobbar hemifrån, och att placera skrivbordet vid ett fönster så att man får tillgång till dagljus kan hjälpa till när höstmörkret tränger sig på.
Det är många som påverkas av höstmörkret och de korta dagarna. Enligt Torbjörn Åkerstedt känner 20 till 25 procent av befolkningen av en påtaglig seghet under hösten, och gränsen mellan vanlig trötthet och hösttrötthet är tydlig.
– När man tycker att det påverkar ens sätt att fungera och vara. När man känner sig ineffektiv, när man inte orkar ta nya initiativ. Då är man påverkad, säger Torbjörn Åkerstedt.