– Vi har haft några oroliga veckor när det kommer till privatekonomi. Många har sett sitt sparande minska i värde, samtidigt som många blivit permitterade eller arbetslösa. Dessutom finns en oro för bostadsmarknaden, både gällande priser, räntor och hur man bör göra med amorteringen, säger Emma Persson på Länsförsäkringar.
Coronaviruset har slagit ned som en blixt från klar himmel. Det är alltså inte bara människors liv och hälsa som är i fara. Konjunkturinstitutet spår att Sverige kommer att gå in i en djup lågkonjunktur. Deras prognos visar att landets BNP kommer att falla med drygt sex procent under årets andra kvartal.
När arbetslösheten stiger och företag går i konkurs drabbas hela ekonomin. Men hur ska man som privatperson tänka när pengarna som fanns sparade i exempelvis fonder har blåst bort? Och vad är viktigast att tänka på inför framtiden? Emma Persson har flera råd att ge. Både om vad man bör göra på kort och på lång sikt.
– Att ha en buffert på ett sparkonto är alltid prio ett. Jag rekommenderar att minst två månadslöner ska finnas där. Har man ansvar för en familj, bor i ett eget hus eller har bil bör man ha mer pengar än så i bufferten. Dessutom ska man se över sina försäkringar och andra löpande kostnader, samtidigt som man fortsätter med sitt långsiktiga sparande, säger hon.
För att se över sin ekonomi på längre sikt anser Emma Persson att man bör använda karantäntiden till att uppmärksamma vilka utgifter som kan bli aktuella framöver.
– Kanske finns det ett renoveringsbehov, eller också vill man åka på en resa när den här krisen är slut. Många jag pratar med sparar för sparandets skull, men det gäller att fundera på vad man vill med livet. Eftersom en hälsokris påverkar oss psykologiskt kan det förstärka ovissheten och osäkerheten för privatekonomin. Då är det extra viktigt att göra en privatekonomisk plan.
Hur bör man tänka kring sitt fondsparande?
– Är man i stort behov av de pengar som finns kvar, exempelvis till en kontantinsats nästa år, bör man fundera på om det kan vara värt att plocka ut dessa. Men handlar det om ett långsiktigt sparande bör pengarna sitta kvar. En tumregel är att man ska kunna avvara pengarna i minst fem år om man ska spara i fonder. Om man har förlorat mycket pengar är det viktigt att komma ihåg att det kan ta lång tid innan de kommer tillbaka, säger Emma Persson.
Även om många företag har det tufft i denna ekonomiska kris, framförallt inom besöksnäringen, finns det en ljusglimt som hon gärna vill lyfta fram vad gäller privatpersoners ekonomi.
– Det kan vara läge att tänka över hur vår privatekonomi har påverkats av att vi inte äter på restauranger eller åker på resor i lika stor utsträckning som tidigare. Kanske har det gett utrymme för att fylla på pengar i ladorna eller att öka det långsiktiga sparandet.
Bör man inte stötta näringslivet om man kan?
– Ingen bör utsätta sin egen privatekonomi för att rädda någon annan. Vi befinner oss inte i en tid då man ska ta på sig de största utgifterna och spendera hej vilt. Men brukar man äta ute är det klart att man kan stötta de lokala företagarna, så länge det inte drabbar den personliga ekonomin. Samtidigt gäller det att vara förberedd på att vi kommer att få en sämre ekonomisk utveckling, säger Emma Persson.