Så bra har sommarledigheten fungerat för vårdpersonalen

Runt om i Sverige kommer rapporter om att anställda i flera regioner inte fått fyra veckors sammanhängande ledighet. Men i Sörmland har det inte varit ett problem, enligt Vårdförbundet.

Semesterplaneringen tycks ha fungerat väl inom den sörmländska sjukvården under sommaren.

Semesterplaneringen tycks ha fungerat väl inom den sörmländska sjukvården under sommaren.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Sörmland2020-08-14 05:59

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har vårdpersonal inte fått fyra veckors sammanhängande ledighet mellan juni och augusti – trots att det är grundförutsättningarna i semesterlagen. Det har fått anställda att rikta ilska mot Västra Götalandsregionen och vända sig till facket. 

Men för vårdpersonalen inom Region Sörmland ska det inte ha varit ett problem. Innan sommaren tog vid gick regionen ut med information om att man planerade för att alla skulle få fyra veckors sammanhängande semester om man så önskade. Någon hundraprocentig bild av hur det blev har Region Sörmland ännu inte kunnat plocka fram. Men i ett mejl skriver de att bilden är "att de flesta har fått semester som man önskat" och att det inte finns några uppgifter om att någon kallats in och avbrutit sin ledighet. 

Samtidigt har personalbeläggningen varit något högre denna sommar. Totalt hade regionen 6 203 medarbetare anställda inom hälso- och sjukvården i juli, jämfört med 6 079 samma månad i fjol. 

Enligt Region Sörmland är det inte helt klarlagt hur många som självmant valt att flytta sin semester till hösten. Däremot upplever regionen att det är färre som valt att ta ut sin semester i september och oktober i år, jämfört med samma månader förra året. "Man måste dock notera att semestrar inte läggs in så långt i förväg i våra lönesystem, så det är för tidigt att dra några slutsatser", skriver Maria Karlsson, kommunikationsdirektör, i en kommentar. 

I en del regioner har man kunnat få ersättning för att flytta sin semesterperiod utanför sommarmånaderna. I Sörmland har det inte varit ett alternativ. "Däremot har de som tagit extrapass under de veckor de arbetat fått en extra ersättning utöver övertidsersättning. Om någon frivilligt avstått semestervecka så har man fått övertidsersättning och extra ersättning de pass man arbetat den veckan", skriver regionen. 

Vårdförbundet i Sörmland håller med regionen om att semesterplaneringen fungerat väl. 

– De signaler jag har mottagit är att alla ska ha fått fyra veckors sammanhängande semester om man så önskat. Det är klart att det kan finnas undantag, men det är ingen som har varit i kontakt med mig som har varit arg över sin semester. Jag är glad över att regionen erbjöd ledighet trots den situation vi befinner oss i, säger Fredrik Skoog, vice avdelningsordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!