Så jobbar kommunerna för att hålla stadskärnorna levande

Överallt kämpar handeln för att överleva i stadskärnorna. Externa köpcentra och framför allt e-handel är utmaningar. Olika kommuner har olika tankar kring lösningarna.

Johanna Åndberg, affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klövern.

Johanna Åndberg, affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klövern.

Foto:

Sörmland2019-09-02 04:10

Jaana Olsson är ordförande för Katrineholm Handel och driver själv två butiker i Katrineholms centrum. Hon ser en snabb utveckling för e-handeln, men vill inte utmåla den som centrumbutikernas största fiende.

– E-handeln är inte en konkurrent utan mer ett komplement. Men även små butiker behöver ha en webbshop. Kunderna går in på nätet och tittar och är väldigt pålästa när de kommer till butiken, det är jättebra.

I stället är det parkeringsmöjligheterna som är det största hindret. I just Katrineholm pågår nu dessutom flera ombyggnader i och runt centrum, som tar större parkeringsplatser i anspråk.

– Kunderna tycker att det är svårt att hitta parkering vissa tider. Många parkeringsplatser upptas redan på morgonen av dem som jobbar i centrum och det står många hantverkare överallt. Vi är vana här att kunna parkera nära butiken, risken är att kunderna tycker att de får gå för långt.

Ansvaret för en levande centrumhandel är delat, menar Jaana Olsson.

– Kommunen ansvarar för framkomligheten och att det finns p-platser. Men man ansvarar själv för att ha en attraktiv butik med bra erbjudanden.

Viktigast för ett levande centrum tycker Jaana Olsson är att ha en bra mix.

– Både butikskedjor och små unika butiker, restauranger och kaféer och evenemang. Jag tycker att vi är på god väg i Katrineholm, bara vi får ordning på parkeringarna.

I Katrineholm finns inget externt köpcentrum med mindre butiker, såsom exempelvis i Eskilstuna.

– De har gjort ett jättestort misstag i Eskilstuna med Tuna park. Skulle vi få ett sånt köpcentrum i Katrineholm skulle centrum dö, säger hon.

I Eskilstuna säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att man definitivt vill ha centrumhandeln kvar.

– Men det finns en rad utmaningar. En är externa köpcentrum, där man bakar in parkeringsavgiften i produktpriserna. En annan är e-handeln, som är en utmaning även för externa köpcentrum.

I framtiden kommer stadskärnorna att ha förändrats, spår han.

– Det kommer inte att finnas lika mycket handel i centrum. Mindre butiker, showrooms, restauranger och tjänster som frisörer och gym. Man kommer att prova nya koncept, se om de funkar och annars testa nåt nytt. Mer föränderligt än förr, då en butik kunde ligga på samma plats i 30 år.

För att gynna centrumhandeln satsar man i Eskilstuna på att få in en ny stor kongresshall i centrum.

– Då får vi in personer som kan äta och shoppa i centrum, det är jätteviktigt med den typen av funktioner som stöder handeln.

I exempelvis Strängnäs, Flen och Katrineholm är det gratis parkering i centrum. I centrala Eskilstuna kan det kosta 20 kronor i timmen att parkera. Men Jimmy Jansson menar att priset på parkeringen inte är avgörande för handeln i centrum.

– Den enkelhet som externa köpcentrum och e-handel erbjuder är omöjligt att uppnå i centrum. Städer med fri parkering har också problem med sin centrumhandel.

Att ha en massa lättillgängliga parkeringsplatser i anslutning till centrumbutikerna betyder inte att kunderna får lättare att parkera.

– Det har vi testat, då ställer sig personalen där på morgonen och kunderna får inte plats i alla fall, säger han.

Enligt Jimmy Jansson är det inte politikerna som styr hur centrumhandeln ser ut, utan fastighetsägare och handlare.

– Fastighetsägarna måste göra jobbet och förstå varför folk åker externt och handlar. Varför bygger de till exempel inte en liten lekplats i anslutning till butikerna?

I Nyköping pågår flera projekt och samarbeten för att hålla centrumhandeln levande. Ett av dem handlar om utbildning.

– Företag i Nyköping och Oxelösund inbjuds till att delta i Handelsrådets utbildning i bland annat sociala medier, affärsutveckling, service, personalutveckling med mera. Det är ett sätt att förädla företagen, säger Bengt Jansson, verksamhetsledare på samarbetsorganisationen Nysam, Nyköping i samverkan.

Han säger att Nyköpings stadskärna, precis som så många andra, är inne i en stor förändring. Han ser ett framtida centrum som är mer inriktat på upplevelser och där butikerna blir färre och mindre än i dag, men där servicesektorn tar större plats.

De jobbar nu med ett program där Nyköping ska förbättras på 40 punkter. Ett av dem är ett system som ska förenkla för bilister att hitta parkering.

Han pratar också om att få med fler stadsdelar i arbetet.

– Vi har ett unikt hamnområde där det finns stora möjligheter. Bland annat finns en förening som vill skynda på arbetet med ett kallbadhus, som skulle bli ett guldkorn.

På Rosvallaområdet i Nyköping arrangeras stora idrottsevenemang som lockar mycket folk.

– Vi jobbar för att få alla dem att känna sig välkomna till centrum, säger Bengt Jansson.

En naturlig samarbetspartner till Nysam är fastighetsbolaget Klövern, där affärsenhetschef Johanna Åndberg tycker att pratet om butiksdöd i centrum är överdrivet.

– Nyköping växer och går väldigt bra. Många vill etablera sig i stadskärnan och det är en fin stad med bra läge. Jag är inte orolig för stadskärnan, säger hon.

Däremot är centrum inne i en förändring.

– Det är en omdaning. Man vill göra andra saker i centrum också, inte bara handla. Men det fysiska mötet vill folk fortfarande ha, säger Johanna Åndberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om