"Det fuskas för mycket med regionens pengar", förklarade företrädare för Region Stockholm till Ekot nyligen, och nämnde bland annat att de nu bättre ska hitta läkare som förskriver för mycket narkotika eller botox, och privata vårdgivare som exempelvis försöker ta betalt för operationer av redan avlidna patienter.
Region Sörmland har inga planer på att införa en sådan centralt placerad specialist som jagar fuskare, och har heller inga behov av det, förklarar hälsovalschef Mats Henriksson, som förvånades av Ekots rapportering.
– Nu är både Västra Götaland och Stockholm stora regioner med betydligt större volymer än vi har i Sörmland. Men jag blev ändå förvånad över att de tycker sig ha ett så stort behov av att jaga brottsmisstänkta läkare och företag.
Här finns inte det problemet.
– Vi jobbar ständigt med uppföljningar, utvärderingar och granskningar. Alla de digitala företag vi samarbetar med, som Kry och doktor.se granskas kontinuerligt enligt våra krav. Likaså övriga privata vårdgivare vi har avtal med inom en rad olika områden. Vi har ett antal anställda som i en del av sin tjänst kontrollerar vad företagen gör och granskar dem utifrån fakturor. Vi har ett mycket väl fungerande redovisningssystem, och kan stävja fusk på en gång om det skulle upptäckas.
– Och nej vi har inte upptäckt att det fuskas med våra pengar. Fel kan begås, absolut, men det görs inte medvetet bland de cirka 75 privata vårdgivare vi samarbetar med. Däremot kan det finnas visst behov av utbildning bland nystartade företag. Vi följer dem väl.
Inte heller kommer regionens egna läkare undan med lagöverträdelser, enligt Mats Henningsson. Då slår kontrollsystemen i samarbete med bland andra apoteken och läkemedelskommittén till och larmar.
– Vi märker på en gång om en läkare skriver ut för mycket narkotiska läkemedel. Och botox skrivs det ut väldigt lite av i Sörmland, vi har ju inte några skönhetsbehandlingar i vår verksamhet.
För många år sedan upptäckte Region Sörmland att en av de privata läkare man samarbetade med skrev ut för mycket preparat. Hans avtal sades upp. Det är det enda fallet av fusk Mats Henningsson kan minnas.
– Och sen var det ju vårdcentralen Årby i Eskilstuna. Där var det i första hand bemanningsfrågan som gjorde att vi sa upp avtalet i början av 2022.