Experten: Så kan du parera de höga matkostnaderna

Kostnaderna för livsmedel har skjutit i höjden den senaste tiden. Men nu kan en stabilisering av priserna kan vara på gång. ”Det finns också en del man kan göra som konsument för att parera kostnaderna”, tipsar inflationsexperten Erik Glans.

Erik Glans, doktor i nationalekonomi och ansvarig för Konjunkturinstitutets inflationsprognoser.

Erik Glans, doktor i nationalekonomi och ansvarig för Konjunkturinstitutets inflationsprognoser.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sörmland2022-10-11 19:03

I augusti var inflationen nio procent, vilket är den högsta siffran i Sverige på över 30 år. Det är framför allt priserna på livsmedel, drivmedel och el som har skjutit i höjden.

Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, menar dock att det kan finnas en ljusning på horisonten.

– Vi mäter inflationen kontinuerligt och tror på en stabilisering av priserna in på nästa år. Vissa varor kan till och med sjunka svagt i pris. Det beror på att världsmarknaden har stabiliserats en del, kombinerat med att efterfrågan på lite mer lyxbetonade livsmedel har dämpats, säger han.

undefined
Priserna på livsmedel har ökat kraftigt den senaste tiden.

Men det är svårt att sia om framtiden och det är möjligt att priserna trots allt fortsätter att öka ett bra tag till, konstaterar han. Det är flera komplicerade faktorer som ligger bakom prisutvecklingen.

– Det är så mycket som händer på världsmarknaden att det är svårt att säga exakt vad som kommer att hända. I slutändan handlar allt om mer eller mindre kvalificerade gissningar, säger Erik Glans.

Nästan alla varugrupper har ökat i pris det senaste året, säger han. Därför är det egentligen enklast att peka ut de livsmedel som inte har blivit dyrare.

– Det är framför allt enstaka grönsaker och frukt som inte har gått upp i pris. Morötter, gurka, äpplen, purjolök. Och i andra änden har vi mejerivaror, lök, kött och fisk. Vissa varor såsom kaffe och chips har också ökat mycket i pris på kort tid.

undefined
Vitkål är den matvara som procentuellt har ökat allra mest i pris det senaste året.

Vad ska man tänka på som konsument? Blir det helt enkelt att äta mer morötter och purjolök?

– Det kan man ju göra, men det riskerar nog att bli ganska trist. Men skämt åsido kan det vara en idé att äta mer av de varor som inte blivit dyrare. I den utsträckningen man själv har lust, förstås.

Har du några andra tips?

– Det är bevisligen ganska stora prisskillnader mellan butiker, så man kan försöka planera sin handling och jämföra olika butiker. Även mellan märken kan det skilja en hel del kostnadsmässigt. Om jag ska ta ett specifikt exempel så kan vi ju diskutera bordsmargarin, som många har noterat har blivit väldigt dyrt. I detta fall kan man ju välja ett annat smörgåspålägg, kanske ett som är mer utblandat med olja eller så. Det blir kanske inte lika gott, men det är ett beslut man kan ta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!