Experten: Så kan man bota fobier och rädslor

En kväll när Jonas Evander skulle släcka sin sänglampa drabbades han av en obehagskänsla så stark att han valde att sova med den på. Paradoxalt nog studerade han till psykolog när han själv drabbades av vad som utvecklade sig till en allvarlig mörkerrädsla. I dag hjälper han andra att hantera sina fobier.

"Det handlar inte om att man inte ska känna någon rädsla alls, utan att det du känner och de åtgärder du vidtar ska stå i proportion till det faktiska hotet. Om det handlar om en huggorm så är det kanske rimligt att du inte går fram och klappar den, men inte att du vägrar sätta en fot i skogen", säger psykologen och psykoteraupten Jonas Evander.

"Det handlar inte om att man inte ska känna någon rädsla alls, utan att det du känner och de åtgärder du vidtar ska stå i proportion till det faktiska hotet. Om det handlar om en huggorm så är det kanske rimligt att du inte går fram och klappar den, men inte att du vägrar sätta en fot i skogen", säger psykologen och psykoteraupten Jonas Evander.

Foto: Erik Nylander/TT, Gorm Kallestad/TT, Martina Holmberg/TT, Gorm Kallestad/TT, Privat

Sörmland2022-02-25 19:48

Natten därpå räckte det inte. Då fick även taklampan lysa för att stilla hans känsla av skräck. En tid senare hade det eskalerat ytterligare och han tände lampor i hela lägenheten innan han gick och la sig.

Trots sina påbörjade studier lärde sig Jonas Evander den långa vägen att det är svårt att hantera en fobi på egen hand.

I dag är han legitimerad psykolog och psykoterapeut och driver den egna mottagningen Afobia som arbetar specifikt med rädslor och fobier genom KBT-behandling, alltså kognitiv beteendeterapi. Att avhjälpa en mörkerrädsla kan ta några timmar. Men när han försökte bota sig själv krävdes månader och han är övertygad om att många andra går länge och i onödan med motsvarande problem utan att söka hjälp för det.

– De flesta söker inte hjälp för sina fobier. Ofta för att de överskattar sina rädslor, säger han och fortsätter:

– Den vanligaste feedbacken jag får är att många trodde att det skulle vara jobbigare än det var, att de hade sökt mycket tidigare om de hade haft facit i hand.

undefined
Jonas Evander tycker att vaccin är ett bra exempel på behandlingen mot fobier: "Man sprutar in lite av rädslan för att personen ska bli starkare och inte påverkas av den på samma sätt i framtiden. Och de flesta väljer ju vaccin över att bli sjuka!"

Vi är alla rädda för saker. Vissa rädslor är befogade, andra är långt ifrån proportionerliga till den faktiska faran. När det går så långt att skräcken antingen innebär ett stort lidande eller leder till en begränsning i personens liv har skräck övergått i fobi.

– En spindelfobi kan innebära att man inte kan röra sig fritt i sitt eget hem, exempelvis att man undviker källaren. Eller i mer extrema fall att man anpassar sitt boende genom att måla alla vägar vita för att lättare kunna upptäcka spindlar – eller helt enkelt flyttar, förklarar Jonas Evander.

På liknande vis händer det att han träffar personer med ormfobi som helt väljer bort att vistas i skog och mark.

– Det blir en väldigt stor begränsning, i och med all fin natur vi har här i Sverige.

Ytterligare en vanlig fobi som påverkar de drabbades liv är flygrädsla. En del väljer att inte flyga alls och andra drabbas av att rädslan för flyget tar över och skuggar den roliga semestern eller den viktiga affärsresan som flygturen förknippas med.

undefined
Många barn söker hjälp för sin hundfobi. Jonas Evander behandlar patienter från sju år och uppåt.

Så vilka fobier är de vanligaste att folk söker hjälp för hos Evander och Afobia? För vuxna är det flygrädsla, vilket kan ha att göra med att många helt enkelt inte vill behöva avstå från att resa med flyg. Mottagningen behandlar även barn från sju år och uppåt – hos dem är hundskräck det vanligaste. 

Mycket är dessutom säsongsbetonat – som att många önskar hjälp mot orm- och getingfobi på sommaren.

– Den senaste tiden har det så klart varit mycket sprut- och blodfobi i och med att de flesta vill vaccinera sig.

Ett vanligt missförstånd han möter är att KBT enbart innebär att man utmanar sin rädsla.

– Men det är en väldigt bred metod, som innehåller många olika inriktningar och skolor. Det kan se väldigt olika ut beroende på vad man behandlar.

Vid behandling av fobi och andra typer av ångest arbetar han dock med exponering, vilket går ut på att man steg för steg får närma sig det som skrämmer med målet att kunna utmana eventuella katastrofstankar.

– Ofta har man olika skyddande strategier, säkerhetsbeteenden, för att minska den upplevda risken och obehaget här och nu.

undefined
Många lider av spindelfobi, eller arachnofobi.

Som exempel: om du lider av spindelfobi och oroar dig för att den åttabenta insekten ska klättra upp och lägga ägg i ditt öra, och därför väljer att springa ut ur rummet alternativt att använda din partner som mänsklig sköld varje gång du ser en spindel.

– Problemet är att man då inte kan motbevisa den där katastroftanken man har: är spindeln verkligen är ute efter att lägg ägg i ditt öra? Så tanken fortsätter att leva sitt eget liv i din hjärna.

Dessutom kan rädslan späs på genom det egna beteendet, som påverkar känslan i en forma av negativ spiral, förklarar Evander:

– Det är som att personen säger till sig själv att "det här är verkligen farligt", när man kastar sig ut ur ett rum eller tar skydd bakom sin sambo. Det spär på rädslan ytterligare.

Därför är en annan viktig del av behandlingen att identifiera och skala bort alla säkerhetsbeteenden.

– Ofta har en person med spindelfobi 30-40 sådana. Det är som en hel arsenal av skyddande strategier! Och de är i sig en begränsning, som kan störa livet rent praktiskt men också stjäla mycket energi. De har ett högt pris.

Hantera din rädsla

1. Närma dig rädslan steg för steg, under kontrollerade former.

2. Identifiera hur du skyddar dig mot det du är rädd för.

3. Ta hjälp av en vän. Det är ofta lättare då.

4. Identifiera exakt vad du är rädd ska hända i den aktuella situationen.

5. Var schysst mot dig själv. Det är utmanande att ta sig an sin rädsla och då är det viktigt att man inte klankar ner på sig själv. Du är modig som försöker, du gör ditt bästa och alla har sina utmaningar!

Källa: Jonas Evander, Afobia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!