Så många gaddar har vi kvar i munnen

Oxelösundsbor har färre tänder kvar än de i Gnesta, Trosa och Nyköping.

tänder

tänder

Foto:

Sörmland2015-01-09 10:14

Danderyds invånare mellan 70 och 79 år hade 27 egna tänder kvar i munnen som medianvärde år 2013. Motsvarande siffra för Kiruna och Överkalix var 20 egna tänder.

De regionala skillnaderna är stora mellan hur många tänder Sveriges äldre har kvar, enligt siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram med hjälp av Socialstyrelsen.

– I vissa kommuner är man friskare, mindre överviktiga och så vidare, och det slår igenom även på tänderna, säger Andreas Cederlund, sakkunnig inom tandvård på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

– En faktor som påverkar tandhälsa precis som alla andra områden som gäller hälsa och välbefinnande är socioekonomiska faktorer, fortsätter Andreas Cederlund.

Han är inte speciellt förvånad över att antalet egna tänder som Sveriges äldre har kvar i munnen skiljer sig åt, även om just de här siffrorna inte har analyserats mer ingående.

– Skillnaderna finns där. Är målet med tandvården att man ska ha sina egna tänder kvar i munnen och att de ska vara friska, då är det klart att det är dåligt att man förlorar sina tänder under livets gång, säger han.

Och även om det faktum att man tappat sina egna tänder inte nödvändigtvis betyder att man har en glugg i tandraden, så kan substituten innebära problem.

– Att ersätta tänderna med konstgjorda konstruktioner innebär kostnader, och att man har något i munnen som måste underhållas. Ungefär 75 procent av de tandlagningar som görs på vuxensidan är omgörningar av tidigare arbeten så det är bättre att ha sina tänder friska, säger Andreas Cederlund till Nyhetsbyrån Siren.

I faktarutan härintill kan du ser hur många tänder invånarna i Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om