Så många söker skydd i Sörmland

Fler och fler barn kommer till Sverige ensamma för att söka asyl. Men det totala antalet asylsökande ökar också. Kommunerna och Migrationsverket arbetar nu med att ta emot dem på bästa sätt.

Sörmland2015-07-13 06:32

I Sörmland har antalet asylsökande ökat med 134 procent från juli 2014 till juli 2015.

– Den stora problematiken är att vi på Migrationsverket inte kan styra var entreprenörer väljer att öppna tillfälliga asylboenden i Sverige. Vi vill kunna erbjuda lägenheter till asylsökande, så att de kan reda sig själva men vi har inte haft tillräckligt med boenden. För att inte ställa människor på gatan tvingas vi då ta in entreprenörer och dessa kontrakt omförhandlas varje vecka, säger Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket.

Att fler människor söker asyl i Sverige medför att handläggningstiderna förlängs, för att hantera detta har Migrationsverket anställt många nya och rekryteringen fortsätter.

– Det tar tid för en så här stor myndighet att öka sin kapacitet men vi tycker att läget är stabilt. Så länge det är oroligheter i världen kommer personer fortsätta att komma hit. Antalet asylsökande har ökat från 29 000 till 81 000 på tre år, säger Johanna Uhr.

Procentuellt störst ökning har skett i Trosa och Strängnäs med 1800 respektive 1634 procent. I juli förra året fanns 1 asylsökande i Trosa och i dag finns det 19. Men även Gnesta, Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm har sett en tillströmning av asylsökande. I Oxelösund har antalet däremot gått ner. I Vingåker och Flen har inga större förändringar skett.

Sett över hela Sverige har Flen och Vingåker den sjätte respektive sjunde största andelen asylsökande i förhållande till befolkningsmängd. Asylsökande räknas inte som en del av befolkningen men antalet motsvarar en andel på fem procent i Flen och Vingåker. Högst andel i förhållande till befolkningsmängd har Ljusnarsbergs kommun i Örebro län med elva procent.

Att andelen asylsökande varierar i olika kommuner beror också på att asylsökande som redan har vänner, familj eller annan koppling till en kommun söker sig dit. Migrationsverket försöker jämna ut skillnaderna.

– Under vår senaste platsupphandling har vi försökt undanta kommuner som har många asylsökande i förhållande till befolkningsmängden, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef på Migrationsverket, till nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om