Eskilstuna är den kommun i länet som lägger mest pengar på avgångsvederlag. 23,7 miljoner kronor har gått till 142 personer under de fem senaste åren.
I Nyköping har utköpen varit dubbelt så många hittills i år, jämfört med de tidigare granskade åren. Tio personer har fått avgångsvederlag, däribland kommundirektören Erik Carlgren och HR-chefen Madeleine Fälleskog. Notan ligger på mer än 6 miljoner kronor, där det tidigare högsta årsbeloppet varit på knappt 1,7 miljoner kronor.
Även i Katrineholm och Flen har årets nota skjutit i höjden. Katrineholms kommun har lagt nästan 4,4 miljoner kronor på utköp de senaste fem åren. Nästan hälften av den summan har kommunen lagt i år.
De tre personer som tillsammans fått 2 140 400 kronor under 2019 har alla haft chefstjänster.
Förra socialchefen i Flen, Jukka Taipale, har fått avgångsvederlag på drygt 1,6 miljoner kronor och är nu ekonomichef i Nyköping.
En avdelningschef på samma förvaltning har fått ett avgångsvederlag på drygt en miljon. Båda har slutat under 2019.
Totalt har avgångsvederlagen inom just socialförvaltningen kostat Flens kommun drygt 4,9 miljoner kronor de senaste fem åren.
Dyraste utköpet för Trosa kommun var en rektor som köptes ut 2018 för 715 000 kronor. Hen nyanställdes av kommunen året innan.
Även i Gnesta har en rektor fått ut den högsta summan, 555 000 kronor, under 2018. Ett par år tidigare fick före detta skolchefen Monica Harlin ett avgångsvederlag på 378 000 kronor.
Förra kommundirektören i Strängnäs, Cecilia Vikström, fick gå med omedelbar verkan i oktober 2018. Då betalade kommunen 1,8 miljoner kronor till henne. De övriga 52 avgångsvederlagen har alla landat på summor under en halv miljon kronor.
Oxelösund ligger i "botten": där har två personer fått avgångsvederlag under de senaste fem åren. Ett av fallen handlar enligt kommunen om ekonomisk ersättning för en vikarie, som enligt facket borde fått förlängt.
Totalsumman landar på knappt 700 000 kronor.
Enligt Henny Larsson, kommunens personalchef, jobbar man mycket med att hitta andra lösningar.
– I de fall där det varit ren misskötsamhet har vi som arbetsgivare sagt upp, har hon tidigare sagt till SN.
Vingåker följer tätt inpå med tre utköp under tidsperioden, för totalt drygt en miljon kronor. Tidigare skolchefen Lena Sahrblom har fått merparten med ett avgångsvederlag på 740 000 kronor.
Att en anställd köps ut beror på att arbetsgivaren inte har saklig grund för uppsägningen.
– I det läget får man betala sig fri för att bli av med någon. Det är ju en enkel lösning och ger en känsla av att ha rättfärdigat den man slänger ut också, säger Rolf Löfberg, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR.
Chefer löper större risk att bli utköpta än medarbetare. I kommuner är det många gånger politiker som ogillar kommundirektörer och förvaltningschefer.
– Det är ett resursslöseri av rang. Om man inte gillar en människa men vederbörande levererar, då får man bita ihop, säger han.
Om en medarbetare inte längre levererar har en chef ett ansvar att prata med personen och fråga vad som hänt.
Att bli utköpt är inte roligt, menar Rolf Löfberg, ens för de som får större summor pengar.
– Det finns ingen som skrattar av de som drabbas. När man får höra att man inte duger till så blir man ju ledsen. Man blir tagen av det, förbannad och tycker att det är jävligt orättvist. Ibland kan väl även en politiker tycka att det är trist.