Under decenniets sista månad har solen synts mindre än tidigare decembermånader. Många Eskilstunabor har nog ansett att de bor på platsen där solen aldrig skiner och de är nog inte så långt från sanningen. Det är nämligen den platsen i Sörmland som har haft minst soltimmar under månaden. Solen sken i 13,2 timmar i Eskilstuna vilket är ett snitt på 24 minuter per dygn. På den plats i Sörmland där solen spridit sina strålar mest har den lyst mer än dubbelt så länge än som i Eskilstuna. Den platsen är Oxelösund, där sken solen i snitt 48 minuter per dygn under december. Jämfört med en genomsnittlig decembermånad syntes solen ungefär hälften så ofta under förra månaden.
När det kommer till nederbörden för Sörmland har den varit över det normala i hela länet. Mest regn har det fallit i Trosa med 96,8 millimeter vilket motsvarar 249 procent av normalmängden under december. I Katrineholm föll mest nederbörd procentuellt sett. Nederbörden som föll i december motsvarar samma mängd nederbörd som skulle ha fallit under tre vanliga decembermånader.
Leker man med tanken att nederbörden som fallit i Sörmland under december istället skulle ha fallit som snö, och dygnstemperaturen legat under noll en större del av månaden, hade snödjupet i december varit närmare en meter i Trosa. Men det är ännu ett par centimeter från det högsta uppmätta snödjupet i Abisko, i norra Lapplandsfjällen, där snödjupet var 122 centimeter djupt i december.
Det har alltså varit både brist på sol och en större mängd nederbörd än vanligt under december i Sörmland. Däremot har temperaturen varit högre än normalt i hela länet. Medeltemperaturen i länet har varit ungefär två grader plus under december i länets kommuner. I Oxelösund låg medeltemperaturen i december på hela tre grader och det gjorde orten till den varmaste i länet. Flenborna fick däremot svepa rocken tätare om sig och utrusta sig med mössor och vantar då de hade den lägsta dygnstemperaturen i december, 1,9 grader.
Den varmaste dagen i december skulle bli dagen innan nyårsafton, då uppmättes 9,9 grader i både Trosa och Oxelösund.
Ser man till genomsnittet låg temperaturen mellan två och tre grader över vad en genomsnittlig decembermånad brukar erbjuda. De höga medeltemperaturerna har även gjort att vintern har haft det svårt att ta ett grepp om Sörmland och det skulle dröja till mitten av december innan det gick att förklara meterologisk vinter i större delen av länet. Däremot har vintern inte lyckats att erövra hela sörmländska kusten ännu, där råder det nämligen fortfarande meteorologisk höst. Om det skulle vara så att det aldrig slår om till meteorologisk vinter så skulle det bli den första vintern där man går från meteorologisk höst till meteorologisk vår sedan mätningarna startade.
– De stationer som vi utgår ifrån i Sörmland vid den här typen av mätningar är Eskilstuna, Floda och Landsort och jag har gått tillbaka i statistiken från dessa stationer till 2007. Efter att ha tittat på statistiken ser det ut som att det alltid har varit vinter i Sörmland sedan mätningarna startade, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
Sammanfattningsvis är det bara konstatera att oxelösundarna kan skatta sig själv som mest lyckliga, i alla fall när det kommer till vädret under december. De har nämligen haft den högsta medeltemperaturen och haft flest soltimmar i Sörmland under månaden.