SÄ ser du skillnad pÄ Àggen till pÄsk

Det finns fyra olika kategorier för Àgg. Burhöns ska minst ha en yta stor som en skÀrbrÀda att röra sig pÄ. FrigÄende utomhus minst en yta nÄgot större Àn en dubbelsÀng.

 Djurskyddslagen sÀger att minst en tredjedel av golvytan ska utgöras av ströyta och det finns regler för hur utrustningen för reden, utfodring och vatten ska vara utformade.

Djurskyddslagen sÀger att minst en tredjedel av golvytan ska utgöras av ströyta och det finns regler för hur utrustningen för reden, utfodring och vatten ska vara utformade.

Foto: Arkivbild

Sörmland2021-04-03 08:45

– Det finns ingen nyproduktion för burhöns i Sverige lĂ€ngre, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ă€gg. 

UngefÀr fem procent av alla Àgg som produceras i Sverige kommer frÄn burhöns.

Burhöns innebĂ€r att hönsen lever som mest 16 höns i en inredd bur medan de vĂ€rper. Varje höna ska minst ha en yta stor som en skĂ€rbrĂ€da att röra sig pĂ„ – 750 kvadratcentimeter, enligt Svenska Ă€gg.  

FrigĂ„ende utomhus innebĂ€r att hönorna har möjlighet att gĂ„ ut varje dag Ă„ret om. DĂ€r ska varje höna ha minst en yta pĂ„ fyra kvadratmeter i en rasthage att sprĂ€tta runt pĂ„. Fyra kvadrat meter Ă€r lite mer Ă€n en dubbelsĂ€ng och det produceras ungefĂ€r lika mĂ„nga Ă€gg frĂ„n frigĂ„ende hönor som det görs frĂ„n burhöns.  

Sverige Àr i princip sjÀlvförsörjande pÄ Àgg och Àter du ett Àgg till morgonkaffet och tittar pÄ koden som Àr tryck pÄ Àgget kommer det sannolikt stÄ nummer tre som första siffra pÄ skalet. Det Àr beteckningen för "frigÄende inomhus". Tre fjÀrdelar av alla Àgg som produceras i Sverige Àr frÄn den kategorin.

Reglerna för frigÄende inomhus sÀger att det ska vara max nio höns per kvadratmeter tillgÀnglig yta, vilket motsvarar en stolsits ungefÀr. Hönsen ska kunna ströbada pÄ golvet och ha tillgÄng till sittpinnar i olika höjder och reden att lÀgga sina Àgg i.

– KodstĂ€mpeln garantera att Ă€ggen Ă€r fria frĂ„n salmonella och ingen antibiotika Ă€r anvĂ€nd i produktionen, vilket svensk lagstiftning krĂ€ver, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hittar du en nolla lĂ€ngst fram i koden – och högst sannolikt vĂ€l synligt pĂ„ förpackningen – Ă€r det ett ekologiskt Ă€gg du köpt. 

Det Àr den nÀst vanligaste kategorin i Sverige eftersom 15 procent av Sverige produktion Àr eko-Àgg.

För att ett Àgg ska hamna i den kategorin stÀlls högre krav ur flera aspekter.

Fodret ska vara ekologiskt odlat. Det fĂ„r vara max sex höns per kvadratmeter och hönorna mĂ„ste kunnat gĂ„ ut i en rastgĂ„rd. 

Det finns Ă€ven krav pĂ„ hur kycklingar och unghöns ska födas upp och hönorna ska ha tillgĂ„ng till grovfoder, exempelvis rotfrukter och konstgödsel. BekĂ€mpningsmedel och konstgödsel fĂ„r inte anvĂ€ndas pĂ„ gĂ„rden. 

 Ett Ă€gg innehĂ„ller det mesta en kropp behöver utom c-vitamin.  

– Äter du Ă€gg och citron och lĂ€gger till lite kolhydrater kan du i princip leva pĂ„ det, sĂ€ger Pernilla AlsĂ©n, kommunikatör, Svenska Ă€gg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!