Så ska den dödliga cancertrenden i Sörmland vändas

Dödligheten i cancer är hög i Sörmland, högst i landet, och läkarbristen har lett till kritik. En utmanande och komplex situation konstaterar Madeleine Almqvist, chef för onkologkliniken i Sörmland. "Det här är en stor fråga som börjar redan innan man eventuellt blir patient hos oss".

Madeleine Almqvist är tillförordnad chef för onkologkliniken i Sörmland sedan i juni i år. Hon ser jobbet med att få alla  kvinnor att komma på de screening som en av de största utmaningarna.

Madeleine Almqvist är tillförordnad chef för onkologkliniken i Sörmland sedan i juni i år. Hon ser jobbet med att få alla kvinnor att komma på de screening som en av de största utmaningarna.

Foto: Anne-Lie Andersson/Privat

Sörmland2023-02-09 04:45

Sörmland har högst dödlighet i cancer bland kvinnor och tredje högst bland män. Tidningen har pratat med Madeleine Almqvist som är tillförordnad chef för onkologkliniken i Sörmland. Hon ser utmaningar, men också tydliga styrkor hos cancervården i länet.

– Det är svårt att dra generella slutsatser från statistik där många faktorer påverkar. En del av dessa faktorer ligger utanför specialistvården. Det jag kan säga är att vi hela tiden arbetar aktivt för att ge våra patienter bästa tänkbara cancervård.

undefined
Madeleine Almqvist är tillförordnad chef för onkologkliniken i Sörmland sedan i juni i år. Hon ser jobbet med att få alla kvinnor att komma på de screening som en av de största utmaningarna.

Madeleine Almqvist tillträdde sin tjänst i juni och vill inte recensera det som har varit innan dess. Samtidigt ser hon att det finns förbättringspotential i alla verksamheter och trycker på vikten av ständigt fokus på förbättringsarbete.

– Det vi i Sörmland bland annat bör bli bättre på är att motivera kvinnor att komma på de screeningar vi erbjuder. Detta för att kunna upptäcka cancerfall tidigare och sätta in behandling. Det är tyvärr en ganska stor andel kvinnor som inte kommer när vi erbjuder screeningtid.

undefined
På Mälarsjukhuset finns det onkologimottagning och strålbehandlingsmottagning samt vårdavdelningen Victoriaenheten.

När väl cancer upptäcks har Sörmland en av de snabbaste verksamheterna i landet när det gäller att starta behandling av bröstcancer. Sedan i juli har väntelistor för återbesök minskat med närmare 90 procent.

– Det andra vi har valt att fokusera på är att prioritera vår personal och deras arbetsmiljö. Vi har infört nya arbetssätt där vi arbetar i team mellan olika yrkeskategorier och verkligen tar vara på allas kompetens.

Läkarbristen inom onkologi har gjort att vården i Sörmland fått utstå kritik, bland annat för bristande rutiner och kontinuitet samt lösningen med distansjobbande läkare från Grekland.

undefined
Nyköpings lasarett är det andra sjukhuset i länet förutom Mälarsjukhuset som har onkologimottagning.

Bristen på specialister inom onkologin i stort i landet utgör ett problem. I Sörmland har man försökt lösa det genom att alla patienter har en namngiven kontaktsjuksköterska som i sin tur har en diagnosansvarig doktor att vända sig till. Dessutom genomförs regelbundna möten mellan diagnosansvarig läkare, kontaktsjuksköterska och sekreterare.

– Vi har duktiga och kompetenta sjuksköterskor och jag tycker det är viktigt att vi inte glömmer att sjuksköterskorna har en central roll och viktig funktion när det kommer till att följa upp våra patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!