Självmord är ett stort folkhälsoproblem. Det är den vanligaste dödorsaken bland män i åldrarna 15-44 år och den näst vanligaste bland kvinnor i motsvarande ålder.
"Självmordsprevention i Södermanlands län" som samverkansprojektet heter, inleddes vid månadsskiftet maj-juni i år. Utifrån det har en gemensam larmrutin samt en utvecklad operativ samverkan vid inkomna hot om självmord, "suicid", tagits fram.
- Självmord är stort hälsoproblem i dag. Det utgör en del av samhällsambitionen att minska antalet suicid. Därför är det är viktigt att vi effektiviserar vår verksamhet kontinuerligt och vässar den potentiella kompetens vi har, säger Mikael Backman, biträdande operativ chef hos Sörmlandspolisen och deltagare i den samverkansgrupp som tagit fram rutinerna.
Samarbetet mellan aktörerna är framför allt inriktat på akuta skeenden.
Personal inom räddningstjänst och ambulans har fått utbildning i hur de ska hantera människor i kris. Detta gör det möjligt för samtliga blåljusorganisationer att vid ett larm om självmordshot snabbt agera och försöka avstyra förloppet.
År 2011 begick 1099 personer självmord i Sverige.
I Sörmland begår i genomsnitt varje år 33 personer självmord, 330 försöker ta sitt liv och cirka 3300 har någon gång under året självmordstankar.