Så skyddar du dig mot katalysatorstöld

"Att stjäla en katalysator går för snabbt och tjuven får bra betalt – det vill vi ändra på", säger Eva Johansson vid polisen i region öst. Samtidigt tipsar hon om flera åtgärder som kan försvåra för gärningspersonerna.

Eva Johansson är analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst.

Eva Johansson är analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst.

Foto: Privat

Sörmland2021-03-20 04:45

– De flesta stölderna sker oftast på flerbilsparkeringar under natten eller när det är mörkt. Men det finns också exempel på stölder som inträffat mitt på dagen, säger Eva Johansson som vädjar om allmänhetens hjälp.

– Om du har möjlighet – parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe. Den korta brottstiden gör det lätt för gärningspersonerna att utföra stölden och försvinna från platsen utan att bli upptäckt.

Ett annat råd är att installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.

Ett tredje tips är att montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar.

– Jag vet att flera biltillverkare börjat jobba med DNA-märkning av bilens delar och det kan hjälpa avsevärt när det kommer till att härleda stöldgods.

Med DNA-märkning av katalysatorer tror Eva Johansson att det både blir mindre attraktivt att stjäla bildelen samtidigt som det kan bli lättare att lagföra en misstänkt.

– En misstänkt som stoppas med 50 katalysatorer i bagaget ska inte kunna skylla på att hen köpt dem begagnade på en bilskrot. Med DNA-märkning går det att punktera en sådan förklaring, säger Eva Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!