Stefan Ransch, spannmålsbonde i Tystberga två mil utanför Nyköping, har haft en tuff sommar.
– Vi befinner oss i ett område som är näst intill lika utsatt av torkan som i fjol somras, säger Stefan Ransch.
Enligt Lantmännens rapport har spannmålen vid ostkusten inte fått de regnmängder som krävs för att den ska utvecklas optimalt. Framförallt vårsäden har tagit skada av en bristande tillgång på vatten. Desto bättre ser skördeprognosen ut för Eskilstuna och Strängnäs. Rikliga regnnivåer gör att grödorna är välmående och fortsätter att utvecklas. Även Katrineholm har trots mer torka en hyfsad skörd. Paret Karola och Peter Reuterström driver eget jordbruk vid Stora Lövhulta gård strax utanför Eskilstuna tätort. Bönderna har återhämtat sig från fjolårets extremsommar och förhoppningarna om god återväxt är stor.
– Det ser ganska bra ut, speciellt med det goda minnet av förra året. Grödorna växer sig stora. Under maj- och juni-månad har vi fått en del skurar här i norra Sörmland. Vi är lyckligt lottade. Det handlar inte om något rekordår, men goda medelskördar räknar vi definitivt med, säger Peter Reuterström.
Patrick Aulin, ordförande för Lantmännen Sörmland, tror att olika väderförhållandena har påverkat hur utvecklingen ser ut i de olika delarna av länet.
– I Sörmland har de lokala förhållandena varit varierade och skillnaderna har varit stora. När det kommer till återväxt och utveckling har det gett olika verkan, säger Patrick Aulin..
Med för lite nederbörd runt Oxelösund och Nyköping-området har grödorna inte kunnat utvecklas i önskad omfattning. En upprörd Stefan Ransch tycker situationen för bönderna i de östra delarna fått för lite utrymme i media.
– Jag blir irriterad på den rapportering som varit kring en positiv skörd. Hos oss har vi haft fält som knappt lär få några grödor alls, säger Stefan Ransch.
Skörden var i fjol somras i omfattning femtio procent mindre än tidigare år och den här sommaren tror Stefan Ransch på en något bättre skörd. Men det handlar bara om en smärre förbättring.
–Det är inte lika illa som sist, men det ser fortfarande inte bra ut. Värmen i kombination med torkan ställde till det rejält för oss i fjol. I år handlar det bara om torkan, säger Stefan Ransch.
I och med förra sommarens hetta har bönderna behövt extra tid för att kunna återhämta sig. Torkan har även medfört positiva saker. Hettan innebär viss strukturförbättring i jorden, något som bönder kommer att ha glädje av i många år framöver, menar Patrick Aulin på Lantmännen.– Den extrema torkan i jorden har skapat stora torrsprickor som går djupt ner under markskorpan. När strukturen i jorden blir bättre kan rötterna lättare ta sig ner och vattnet hittar enklare vägar att ta sig fram.
Bönderna har lärt sig mycket om hur man kan ta tillvara på grödor och kan ta hand om jorden. De nya erfarenheterna hoppas Patrick Aulin att bönder ser till att använda med syfte att skapa bästa förutsättningar för grödorna att kunna växa sig stora.
– Med den nya kunskap som kåren i dag besitter kommer man att vara extra rädd om jorden genom att inte köra sönder jordprofilen. Och utnyttjar vi det läget med en lite snällare och mindre varm sommar finns det stora förhoppningar om ett mycket bra skördeår framöver.