Enligt Stöldskyddsföreningen anmäldes 7 000 stölder i skolor och på fritidshem i Sverige 2018. Brottsförebyggande rådets statistik för samma år visar att den sammanlagda siffran av stölder i skolor, bibliotek, förskolor och fritidshem uppgår till 84 anmälningar i Eskilstuna kommun. Motsvarande siffra för Nyköpings kommun är 111 och Katrineholms kommun 27.
Eskilstunas siffror innebär en halvering jämfört med året innan. Även i Katrineholm har det skett en minskning medan antalet anmälningar i Nyköping ökat något.
Tilde Johansson, 15 år, är en av de drabbade. När niondeklassaren i slutet av maj återvände till sitt skåp efter sista lektionen var det uppbrutet. Den sprillans nya märkesjackan, plånboken och busskortet var borta.
– Jag ropade rakt ut. Först på min kompis och sedan fick jag hjälp av en lärare. Det kändes läskigt att någon har varit inne bland mina grejer, säger Strängnästjejen.
Sedan gick det fort.
– Mamma kom och hämtade mig. Hon polisanmälde och pappa spärrade korten.
Idag har Tilde Johansson skaffat säkrare lås och är inte rädd för att det ska hända igen.
– Men jag lämnar inte mina hörlurar i skåpet längre och allt följer med när jag går hem.
Hennes tankegångar är helt i linje med de Alexandra Gahnström, försäkringsexpert för barn på Trygg-Hansa förespråkar.
– Hjälp ditt barn att ha ett bra kodlås och lås skåpet även under skoltid. Barnen har mer värdefulla saker med sig i skolan nu än vad man hade förr.
Alexandra Gahnström menar att man med några enkla åtgärder kan minska riskerna för både stöld och annan förlust. Ett första steg kan vara att redan i unga år öka barnets medvetande om prylarnas värde.
– De behöver förstå att en dyr telefon inte bara är något man byter ut. Genom att uppmuntra barnet att vara uppmärksam tror jag att många stölder kan förebyggas.
Hon målar upp ett vanligt scenario – barnet ska ha gymnastik och lämnar väskan i omklädningsrummet. Förutom kläder innehåller den en surfplatta tänkt att användas i nästa ämne.
– När ditt barn kommer tillbaka är ryggsäcken med ipaden borta. I omklädningsrum cirkulerar det mycket folk och dörrar står ofta öppna.
Vidare uppmuntrar Alexandra Gahnström föräldrar att inte slänga förskoletidens märkpenna.
– Där är det självklart att märka kläder men sedan tappar man det på vägen. Märk grejerna, gärna med telefonnummer.
Till sist tipsar hon om att slå på "hitta"-funktionen på försäkrade mobiler, hörlurar och plattor.
Tomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna är inne på samma linje vad gäller brottsförebyggande agerande.
– Man kan öka kontrollen över sina dyra saker och se till att göra objektet mindre intressant. Det finns skåp och tekniska lösningar som är bättre än andra. Sen kan man fundera på om det verkligen är vettigt att ha väldigt dyra eller flashiga prylar för att boosta sitt självförtoende? Det är något som föräldrarna bör ta upp med sina ungar.
Hur ser mörkertalet ut gällande anmälningar?– När det gäller inbrott i skolan bedömer jag att det är ganska obefintligt men vid stölder utan inbrott kan det mycket väl handla om att det skett mellan elever. Där kanske man inte vet hur man ska göra en anmälan, blir traumatiserad och ledsen efter det som inträffat och inte inser att man blivit utsatt för ett brott. Där behövs hjälp från skolan. Det är därför det finns en policy så att lärarna kan sätta hjulen i rullning.