– Antalet prio1-uppdrag har minskat kraftigt i Sörmland, säger Tomas Jonsson, tf verksamhetschef på ambulanssjukvården.
Ett prio1-larm är ett larm med högsta prioritet, där patienten bedöms ha akuta, livshotande symtom. I de fallen kör ambulansen alltid med blåljus och siren.
Tidigare har SOS alarm svarat på nödnumret 112, men sedan november 2017 svarar Region Sörmlands egen larmcentral på numret.
– Där har vi sjuksköterskor som bedömer samtalen. De kan göra en medicinsk bedömning och på så sätt har vi minskat antalet prio1-uppdrag med runt 15-18 procent, berättar Tomas Jonsson.
I Eskilstuna har antalet prio1-uppdrag minskat med drygt tusen larm, från 5 574 till 4 505, de senaste fem åren. I Nyköping har prio1-larmen minskat med 423 uppdrag och i Katrineholm med 81 uppdrag.
– Faran det innebär att köra med blåljus och siren blir mindre, både för ambulanspersonal och allmänheten. Men det viktigaste är att varje larm blir rätt prioriterat och patienten kommer till rätt vårdnivå.
Regions Sörmlands mål är att minst 80 procent av alla ambulanser ska vara på plats inom 15 minuter vid högsta prioritet.
Vid en genomsnittsbedömning av länet ligger siffran på över 80 procent. Men bryter man ner det på kommunnivå klarade bara fem av nio kommuner målet 2019.
I Eskilstuna når ambulansen 93 procent av medborgarna inom 15 minuter. I Katrineholm och Nyköping når den 85 respektive 88 procent under samma tidsperiod. Där har ingenting förändrats de senaste fem åren.
– Ambulansstationen ligger på samma plats som den gjorde för fem år sedan och invånarna bor i stort sett där de bodde för lika många år sedan. Skulle man exempelvis ha två ambulansstationer på en ort, ja då kanske man skulle nå medborgarna lite snabbare.
I Oxelösund, Strängnäs och Trosa har medborgarna som får hjälp inom 15 minuter blivit något fler och i Flen och Gnesta har de blivit något färre. Men enligt Tomas Jonsson är det så marginella skillnader att det är svårt att dra några slutsatser av dem.
I Vingåker får bara 38 procent hjälp inom 15 minuter. Det är visserligen sämst i länet men samtidigt har antalet medborgare som nås inom 15 minuter ökat de senaste fem åren, från 29 till 38 procent.
Enligt Jonsson beror det på att ett akututryckningsfordon, en så kallad single responder numera delvis är stationerad i Vingåker.
Oppositionsrådet i Region Sörmland, Magnus Leivik (M), har under många år kämpat för likvärdig tillgång till ambulans i hela Sörmland.
– De skillnader som finns är oacceptabla. När man ser skillnaden mellan Eskilstuna och Vingåker, då kan man inte vara nöjd. Jag tycker inte att 38 procent är acceptabelt, säger han och fortsätter:
– Ur ett politiskt perspektiv är det mycket enkelt. Det enda som behövs är vilja och pengar. Att köpa in ambulanser är inte svårt och det finns ett stort söktryck bland våra medarbetare om att få jobba inom akutvården.
Finns det behov av fler ambulanser i Sörmland?
– Just nu tittar vi på en utökning i norra länsdelen, i Strängnäsområdet. Strängnäs växer mycket och snabbt, säger Tomas Jonsson.
I dag finns det en ambulans i Strängnäs nattetid.
– Är den borta får Eskilstuna eller Flen åka dit. Skulle de få en bil till i Strängnäs behöver andra ambulanser inte åka dit lika ofta. Så oavsett var man placerar nya ambulanser så hjälper det hela länet.