Så stora är barngrupperna i förskolan

I Trosa går det strax under 20 barn per avdelning på de kommunala förskolorna. Nyköping ligger betydligt lägre med 14 barn per avdelning.

Skolverket rekommenderar max 15 barn i äldre barngrupper och max tolv barn i yngre grupper.

Skolverket rekommenderar max 15 barn i äldre barngrupper och max tolv barn i yngre grupper.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sörmland2020-08-17 11:50

Frågan om barngruppernas storlek är komplex och det är inte helt lätt att säga en exakt siffra, menar Trosas skolchef Mats Larsson, och han har delvis rätt. Antalet barn tenderar att variera under året, och dyka neråt i augusti när en årskull börjar i skolan.

– Vi har överlåtit till förskolerektorerna att avgöra när en avdelning är full. För små barn brukar det handla om 15 eller 16 barn medan storbarnsgrupperna kan ha upp till 21 barn, säger Mats Larsson.

I genomsnitt går det 19,9 barn på Trosas kommunala förskoleavdelningar under våren 2020. Det är något högre än Oxelösund (18 barn per avdelning) och Gnesta (17,6 barn per avdelning), när tidningen ber om samma statistik från kommunerna.

Alla tre kommunerna ligger en bra bit över Skolverkets rekommendationer på maximalt tolv barn i yngre grupper och 15 barn i äldre grupper. Storleken på barngrupperna påverkar bland annat barnens trygghet, utveckling och lärande, enligt myndigheten.

– Det vi tror är viktigt är hur det faktiskt ser ut när vi jobbar, det vill säga om vi kan dela upp grupperna rumsligt under arbetsdagen och om vi har rätt kompetens, säger Mats Larsson.

Östra Sörmlands största kommun Nyköping sticker ut jämfört med grannarna. Här går det 13,9 barn per avdelning på de kommunala förskolorna, och kommunen tycks alltså följa Skolverkets rekommendationer.

– Det låter som en rimlig siffra, men det ser väldigt olika ut. På vissa förskolor får vi statsbidrag för att minska barngrupperna och där är det färre barn per avdelning, säger Ewa Björnfoth, utbildningschef för förskolorna i Nyköpings kommun.

Nyköping verkar dock inte räkna på samma sätt som sina grannar. I underlaget som kommunen skickar till tidningen redovisas elva avdelningar på en förskola, men enligt både kommunens hemsida och personal på förskolan finns det fem avdelningar som sedan delas upp i grupper på dagarna. 

– Vi rapporterar utifrån de statsbidrag för minskade barngrupper vi får. Grunden kan vara en större gruppering, men det är inte så man jobbar under dagen, säger Ewa Björnfoth.

Storleken på barngrupperna i hela landet har minskat de senaste åren och enligt den senaste statistiken från april i år, som bygger på fjolårets siffror, hade den genomsnittliga avdelningen 15 barn. Omkring tre fjärdedelar av landets förskolor drivs i kommunal regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!