– Det här är en nödåtgärd, säger Magnus Leivik.
Landstinget har gott om pengar, plus 192 miljoner förra året, och den totala personalstyrkan har ökat.
Men där man går bet är att antalet vårdplatser minskar. Den mest dramatiska neddragningen skedde 2011 när pengar skulle sparas och en tiondel av alla vårdplatserna stängdes.
Och trots vallöfte från Thomas af Bjur (FP) om att 100 nya vårdplatser ska öppnas har inte mycket hänt.
Vårdplatserna är få. Vid Nyköpings lasarett fanns vid årsskiftet 100 vårdplatser, mot 162 man ska ha normalt.
Få vårdplatser påverkar hela vårdkedjan, färre operationer kan till exempel genomföras eftersom eftervård inte kan erbjudas.
Vårdplatsbristen beror på personalbrist, säger finanslandstingsrådet Åsa Kullgren och af Bjuhrs efterträdare Fredrik Lundgren (FP).
Men mellan åren 2007 och 2012 ökade antalet sjuksköterskor med fyra procent i förhållande till befolkningen, enligt Socialstyrelsen.
Det är med bakgrund till detta som Magnus Leivik föreslår att till exempel Nyköpings lasarett öppnar möjligheten för en privat aktör att driva en vårdavdelning.
– Det behövs ett nytt ledarskap. Och vi vet ju inte om någon vill driva en vårdavdelning förrän vi har testat, säger han.
Han säger att det inte är ett första steg mot att privatisera sjukhus utan en åtgärd som borde prövas när inget annat tycks fungera eller görs.
Han ser en stor risk om en privat aktör driver en vårdavdelning. Det är att landstinget kan mista personal.
Åsa Kullgren är dock mycket tveksam till förslaget.
– Det känns som om man privatiserar rakt in i sjukhusens hjärta och riskerar att ställa till mer problem än nytta, säger hon.
I dag finns viss privat sjukvård på sjukhusen, bland annat upplåter landstinget operationslokaler för privata aktörer.