Det enligt Jonas Bruce som är sektionschef för underhållet i Sörmland och Östergötland. Han berättar att vinterväglaget den här vintern varit extra svårt.
– Även på de stora vägarna har det ibland varit svårt att hinna med saltningen, det har varit jättebesvärligt väder.
Kommunerna sköter om snöröjning och halkbekämpning inne i städerna. Trafikverket sköter om motorvägar och länsvägar, och alla klassificeras. E4 är en klass 1-väg vilket betyder att den prioriteras först. När en centimeter snö fallit har plogbilen två timmar på sig att ploga, och efter det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom två timmar. Men på en klass 5-väg har entreprenören sex timmar på sig efter det slutat snöa på att se till att det är tre centimeter snö kvar på vägen.
– Men det har varit sämsta tänkbara väder rent halkmässigt. Man kan tro att inte skulle vara det under den här rätt milda vintern, men det har pendlat mellan plus och minus och en nederbörd på snö och regn. Lägg därtill att det på det mindre vägarna kan ta sex timmar innan plogbilen är där, då blir vägen helt glasartad, fast våra entreprenörer kört för allt vad tygen håller, säger Bruce.
Det är detta som inträffat när flera bussturer fått ställas in på grund av halkan. Tidigt på säsongen brukar Trafikverket sätta sig ner med kommunerna för att få koll på främst hur skolskjutsarna är upplagda, för att styra så entreprenörerna prioriterar de vägarna.
– Sedan kommer vi inte riktigt ända fram alla dagar, men det är det sättet vi kan jobba på. Självklart ska alla barn kunna komma till skolan, men det här är en väldigt besvärlig vinter.
Jonas Bruce förstår att en del kan känna sig frustrerade över snöröjningen.
– Visst man skulle kunna köra lite tätare, men vi kommer aldrig från att det periodvis är tider med svårt väglag, som till exempel i dag med pågående snöfall. Även om vi kör allt vi kan är det en stund med snö på vägen, och det är också upp till bilisten att ha bra framförhållning.
Har folk orealistiska förväntningar?
– Jag tycker ungefär så att om man pendlar på E4 från exempelvis Sörmland till Stockholm ska man kunna förvänta sig bra väglag de flesta dagarna, åker man däremot på mindre vägnätet, där måste man vara förberedd på att vintertid är det perioder då man får köra försiktigt. Men som du säger, jag förstår att folk blir frustrerade och tänker att varför ska jag behöva åka i sånt här väglag, jag betalar ju lika mycket skatt som andra.
.