Sarali Eder konsumerar minimalt för planetens skull

Trygghetsbehovet lockade Sarali Eder att utbilda sig till ekonom – kontroll på pengar och siffror gav henne ett lugn. Men med tiden insåg hon att den trygghet hon värderar högst inte kan mätas i kronor.

"Alla människor förtjänar att känna sig nöjda med sig själva. Men i dag handlar mycket om att man ska vara så missnöjd och jaga efter annat hela tiden, istället för att vårda sina sociala relationer och hälsa till exempel", säger Eder.

"Alla människor förtjänar att känna sig nöjda med sig själva. Men i dag handlar mycket om att man ska vara så missnöjd och jaga efter annat hela tiden, istället för att vårda sina sociala relationer och hälsa till exempel", säger Eder.

Foto: Matilda Lantz

Sörmland2021-06-09 21:49

– Det kommer finnas bristvaror i framtiden som jag inte kan köpa för pengar till slut. Obesprutad mat, vattendrag, ren luft ... Det är ingen mening att ha massa pengar i pensionen om man inte har sett till att framtiden är hållbar, säger hon.

I dag driver hon instagramkontot @Eko_ekonomen där hon delar med sig av tankar och tips till sina drygt 3500 följare.

När hon startade kontot var hon beredd på tuffa kommentarer – men fann en gemenskap.

– Jag kände mig så udda och lite ensam, det var många som tyckte att jag var ganska tokig när jag drog mycket till sin spets. Så jag startade kontot för att jag tänkte att det kanske fanns fler som tänkte i samma banor där ute. Och jag har verkligen fått så fin respons, det är det som driver mig till att fortsätta.

undefined
"Jag lockas inte av storslagna upplevelser, eller jo, jag tycker att det är storslaget att vara hemma och i naturen", säger Sarali Eder.

Familjen, som förutom Sarali Eder består av hennes man och två barn, har länge bott i en lägenhet i Älvsjö söder om Stockholm men drömt om ett hus. Men att hitta rätt har varit svårt och dragit ut på tiden.

– Men när vi fick beskedet om den här, säger Sarali Eder och stryker en hand över magen där barn nummer tre ligger, var det dags helt enkelt.

Ganska snart dök ett objekt som fyllde alla familjens kriterier upp, och nu är de på plats i Mellösa Lugnet, intill kyrkan på den lilla sörmländska orten de inte ens kände till för några månader sedan.

– Det känns otroligt bra!

En viktig parameter när de tog beslutet om ett liv i Mellösa i Flens kommun var den lokala skolan – vars framtid nu är oviss.

– Jag kommer från en liten ort i Arvidsjaur och vet att det har varit nedläggningshot på alla möjliga verksamheter. Vissa blir av och andra inte, så det får vi hantera den dagen det kommer. Men från vårt perspektiv är den skolan superviktig, det är nästan en förutsättning för att bo här med tre barn, säger hon.

undefined
Sarali Eder är nyinflyttad i Mellösa och redan engagerad i skolans framtid på orten. Framöver ser hon fram emot att skapa olika hållbarhetsprojekt och har bland annat startat en lokal bytesgrupp för orten.

Sarali Eders miljöengagemang yttrar sig bland annat i ett stort odlingsintresse och ett ständigt återbrukande. I Älvsjö arrangerade hon bland annat lokala klädbytardagar. 

Även om hon är utbildad ekonom och intresserad av privatekonomi upplever hon att hennes fokus skiljer sig mot många av hennes yrkeskollegor.

– Jag är inte intresserad av att ha massa pengar för att kunna konsumera sen. Det handlar mer om att jag vill hushålla med resurser. Och sparmetoder som skulle gynna mig men drabba någon annan är jag inte alls intresserad av, säger hon.

Nu ser hon fram emot att få växla upp sitt tidigare lägenhetsodlande och har redan anlagt ett land genom så kallad grävfri odling och nedbrytbara gamla kartonger.

– Min långsiktiga dröm att kunna odla mycket av det vi äter i grönsaksväg – och att skaffa höns.

undefined
"Alla människor förtjänar att känna sig nöjda med sig själva. Men i dag handlar mycket om att man ska vara så missnöjd och jaga efter annat hela tiden, istället för att vårda sina sociala relationer och hälsa till exempel", säger Eder.

Hon fokuserar på sådant hon kan göra och skapa själv. 

– Då känner jag att jag är självständig, jag lär mig saker, det är sparsamt och klimatsmart och jag gör inte skada eller åverkan på någon annan, säger Eder.

Själv har hon inte köpt ett nytt plagg på sju år, men i en tidigare sidokarriär var det fokus på just konsumtion. Parallellt med ekonomistudierna arbetade hon nämligen som modell.

– Där såg jag flera exempel på hur folk kämpar väldigt hår och offrar både pengar och hälsa utan att någonsin vara nöjd med sig själv eller sin tillvaro. Då är det verkligen inte värt det. För planeten är värd mer än den lilla upplevelsen, säger hon.

Eders gröna spartips

Bli en cirkulent. Handla second hand, fråga om du får låna av vänner och grannar och dela med dig av ditt överflöd. Gå med i en bytesgrupp, och finns ingen där du bor – starta en!

Ät upp maten. Analysera ditt matsvinn, försök att minska det och gör något av det. Bruna bananer, morotsblast, torrt bröd – mycket går att laga goda saker av.

Kompetensutveckla. Lär dig att sy, snickra, odla eller något annat. Det sparar ofta både pengar och miljö att kunna göra själv. Och det är kul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!