Eskilstunabaserade Airpool startades 2015 i syfte att hyra ut personal till företag i ventilationsbranschen. Idén visade sig vara framgångsrik, och bolaget växte snabbt i takt med att efterfrågan ökade från kunder i Stockholm och övriga Mälardalen.
– Vi hade väldigt fin tillväxt och gick ganska snabbt från två anställda till 40 anställda. Vi kämpade snarare med att hänga med i tillväxten, säger grundaren och vd:n Sebastian Bikowski.
Han hade stora förväntningar på företagets utveckling inför 2020. I Eskilstuna pågick bygget av det nya Mälarsjukhuset, där Airpool blivit utlovade jobb under tre år framåt.
Men så kom coronapandemin. De största kunderna slutade att höra av sig och efterfrågan gick ner för varje månad. Sjukhusbygget sköts på framtiden. Ganska snart tvingades Airpool låta stora delar av personalen gå.
– Länge tänkte vi att vi skulle överleva och att anställda skulle komma tillbaka till oss. Men till slut insåg jag att vi inte skulle få igång verksamheten igen.
En rekonstruktion var inget alternativ, eftersom marknaden stod tvärstill. Tillsammans med en konkursrådgivare kom Sebastian Bikowski fram till att konkurs var det enda rätta.
– När många hör ordet "konkurs" tänker de att det bli en katastrof. Men för mig innebar det nya chanser och ett nytt liv. Det var det bästa jag kunde göra.
Antalet konkurser har minskat under varje månad hittills i år. I april gick 405 företag i konkurs – i hela landet. Det är den lägsta konkurssiffran på 14 år.
– Vi får gå tillbaka till 2007 för att hitta samma låga konkurstal – men då hade vi också betydligt färre företag, säger Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe.
Jämfört med april förra året minskar konkurserna med 17 procent i Sörmland, och hela 50 procent i riket. Henrik Jacobsson förklarar den stora skillnaden med att ovanligt många företag gick i konkurs under pandemins första månader. Men han säger också att det förmodligen beror på att många i dag kan driva vidare sitt företag trots ekonomiska svårigheter.
– Tack vare statliga stödpaket går det att hålla liv i det egna företaget och skjuta problemen på framtiden. Det finns en stor risk att det är konstgjord andning, fortsätter Henrik Jacobsson.
Sebastian Bikowski säger att han inte fått mycket hjälp från staten. Permitteringsstöd var aldrig aktuellt, eftersom personalstyrkan inte hade fasta anställningar utan arbetade på timme, och han avvaktade länge med att skjuta upp skatteinbetalningar. Kanske för länge, resonerar han själv.
– Vi valde att avstå skatt först för tre månader sedan. Men då var det för sent, säger han.
I slutet av april lämnade han in ansökan till tingsrätten. Konkursprocessen var tung, berättar han. Personligen har han förlorat stora summor.
Men i efterhand är han nöjd med att han valde konkurs i tid.
– När jag lämnade företaget hade jag inte en enda faktura kvar att betala. För mig har det varit jätteviktigt att jag inte skulle stå kvar med något personligt ansvar, att inte lämna företaget med skulder.
Han kommer med några handfasta råd till företagare som har det tufft:
– Om man upptäcker att det finns ett problem eller att någonting inte känns rätt i företaget, sök juridisk hjälp. Det går lätt att få kostnadsfritt stöd.
– Ring juristen, visa pappren och prata om det. Det går inte att bara ignorera problemen.