När hälso- och sjukvården i Sörmland skriftligen kommunicerar med patienterna görs det nästan uteslutande med brev. Det anses vara det säkraste sättet att leva upp till lagstiftningens krav på patientsekretess.
Den som är gravt synskadad kan dock inte läsa vad som står i breven. De tvingas ta hjälp av någon som kan se att läsa. Därmed tvingas de dela med sig av samma integritetskänsliga personuppgifter som lagstiftningen sekretessbelägger.
– När man inte kan läsa vad där står, kan man inte heller välja om man vill att någon annan ska ta del av innehållet. Sekretesslagen sätts därmed ur spel, tycker Lars-Ove Nederman, ordförande i Synskadades riksförbunds lokalföreningar i Katrineholm och Vingåker.
Många blinda använder talsyntes-program i sina datorer. Det gör det möjligt att läsa e-post. Men e-post bedöms av sjukvården vara alltför osäkert ur sekretesshänseende, förklarar Jonas Jensen som är informationssäkerhetsansvarig i landstinget.
– E-post är ett gammalt, osäkert format och det är vårt ansvar att hantera patientinformationen med stor försiktighet. Sedan finns det inget register över allas e-postadresser, medan vi däremot har säkerställda register över folkbokföringsadresser för vanlig post.
Detta utgör ett moment 22 för många gravt synskadade. Frågan om vanlig post verkligen är så mycket säkrare än e-post har lyfts i landstingets råd för funktionshindersfrågor. Synskadades riksförbund föreslår där att e-post ska kunna vara ett alternativ till vanlig post, förutsatt att patienten ger sitt tillstånd.
Andra förslag för att lösa problemet är punktskriftbrev och elektronisk brevlåda – sjukvården skulle via sms eller mejl kunna meddela patienten att det finns personlig information att hämta i en e-brevlåda som kräver kodad inloggning.
– I teorin tror jag att Mina vårdkontakter på landstingets hemsida skulle kunna användas till det och vara patientsäkert. Men det gäller att tänka på sekretessen. Och ju säkrare ett system måste göras, desto mer användarovänligt brukar det bli, säger Jonas Jensen.