Intresset för självplock ökar. Det menar Sten von Rosen på Skirfalls gård mellan Hällberga och Ärla utanför Eskilstuna.
– Om det beror på corona eller det allmänna gröna intresset vet jag inte. Men fler kommer hit och fikar och plockar en halv dag.
I år satsas det i huvudsak på en jordgubbssort.
– Vi har lite rumba men kör till 90 procent på sonsation. Den är bland de sötare sorterna på marknaden. Och det är standardfrågan: 'Har du stora och söta jordgubbar?' 'Åtminstone söta', säger jag. Sonsation är allround, håller hög pektinhalt och funkar till både saft, sylt och som ätbär.
Den självklara frågan – har ni jordgubbar till midsommar?
– Det vore nog en lögn att säga. Vi närmar oss månadsskiftet juni-juli.
Elin Starck är trädgårdsmästare på ETC Solpark belägen norr om stationen i Katrineholm. Självplocket har tyngdpunkt på tomater men även gurka och sommarblommor utlovas.
– Det är inte många som vet om att vi har ett jättestort växthus med odlingar. Rockstjärnan Stefan Sundström har varit projektanställd och han älskar tomater så då blev det odlingarnas signum.
Hur många sorters tomater har ni?
– Jag vågar knappt räkna men det är nog upp emot 40 sorter. Vi odlar bara kultursorter, hittar man en favorit kan man ta frön.
Din favorit?
– Jag älskar en som Stefan döpte efter sin fru Karin – väldigt god. Och bifftomater, Black Brandywine är fantastisk, smakrik och saftig. Tar man den med en riktigt bra mozarella, en riktigt bra olivolja och basilika så behövs inget mer.
Söder om Katrineholm, mitt emellan Strångsjö och Forssjö ligger Solbackens småbruk som Sofia Borén förälskade sig i 2019. Hittills har hon främst ägnat sig åt grönsaksodling men i juli blir det med föräldrarnas hjälp premiär för självplock av blommor.
– Dahlian är snittblommornas drottning, säger hon och utlovar även lavendel, rosenskära och solrosor.
– Sedan är jag intresserad av nordiska vildblommor som cikoria och humlesuga. Det blir stor variation.
På Mariebergs säteri i Björkvik mellan Katrineholm och Nyköping har Fredrik Hermelin och dottern Louise Hermelin 10 hektar bärodling.
– Jordgubbarna är huvudattraktionen. Vi har nästan 1 kilometer hösthallon och 900 meter saskatoon också, säger han men blir överröstad av bäande från andra individer på gården.
– Jag har fårskallar här också. Gården har funnit sedan stenåldern, vi hade trädgårdsmästare, växthus och hela kittet. Min far tyckte det var synd att lägga ner den verksamheten och jordgubbar kolliderar inte med jordbruket i övrigt.
Jordgubbar och hallon är nog bekant för de flesta, men vad är saskatoon?
– Kanadas nationalbär. Jag var där 1988 och plockade från hästryggen. Vi var beväpnade på grund av alla grizzlybjörnar.
Äventyret föll i glömska men då Fredrik Hermelin flera år senare fick syn på självplock av saskatoon tänkte han att det borde fungera även här hemma.
– Bäret ser ut som svarta vinbär men smakar som en blandning av det, körsbär och blåbär. Det har en nötig eftersmak och är supergott att göra muffins och pajer på. Vi är ganska ensamma om dem. Om du tittat på barnprogram så är det de som är bumbibären i Bumbibjörnarna.
Apropå barn så blev jag barnsligt förtjust i att ni har nummer till en "jordgubbstelefon" på hemsidan?
– Man får ta till alla medel! Det är en telefonsvarare som uppdateras varje dag under säsongen.