Sjöbefälet berättar om dramat

Gustaf Karlsson från Katrineholm är förste styrman på fraktfartyget Fidelio. Härom dagen var han med och räddade livet på en ensamseglare i sjönöd i Stilla havet.

hämta (11).jpg

hämta (11).jpg

Foto:

SÖRMLAND2014-04-15 12:59

Vad hände när ni fick larmet?

– Vi var 220 nautiska mil från platsen. Det skulle ta oss tolv timmar att åka dit, och så dröjde det ett par timmar innan vi fick veta att vi skulle bege oss till positionen så fort som möjligt. Flyg som skickats ut från Nya Zeeland kunde bekräfta att det var en segelbåt som tog in vatten med en person ombord.

– När vi kom närmare segelbåten fick vi kontakt med den förliste. Eftersom hans motor fortfarande var i funktion så var det säkrare att vi la oss en bit ifrån så han kunde komma till oss. När han kom ombord var han full av adrenalin och hade ett litet sår i pannan, men annars var han i god kondition.

Hur vanligt är det med förlisningar och Mayday-anrop ute till havs?

– Det är inte alls vanligt med förlisningar. Mayday-anrop som det här har jag nu varit med om två gånger under mina nio år till sjöss.

Vad hade just denne seglare råkat ut för?

– Riktigt dåligt väder, som gjort att han fått många hårda smällar på båten. Skarven mellan skrovet och ovansidan på däcket hade gått isär så att vatten börjat läcka in. Under det hårda vädret rullade segelbåten över 135 grader – alltså nästan helt upp och ner – flera gånger, vilket gjorde att större delen av hans utrustning gick sönder.

Är det några vatten som är särskilt besvärliga för sjöfarten som du arbetar på?

– Dåligt väder kommer man i kontakt med på det norra halvklotet, beroende lite på vilken årstid det är. Under vår vinter flyttar sig det dåliga vädret längre söderut, och när det är sommar hos oss flyttar det sig längre norrut – alltså närmare mer trafikerade områden. Stilla havet är ett sånt stort hav att vinden får långa sträckor att bygga upp sjö på.

Vad skulle krävas för att ditt fartyg skulle få problem till havs?

– Vi är tränade och har god tillgång till väderinformation så vi kan hålla oss undan de områden där vädret är sämst. Det är mest för att undvika förseningar och skador för lasten, det är nästan ingen fara för fartyget.

Hur tacklar man sådana risker mentalt, förutom att sova med flytväst under kojen?

– Det gäller som sagt att hålla sig väl informerad och undvika farliga situationer i största möjliga mån. Sedan har vi även kontinuerligt övningar där vi tränar på att bemöta svåra situationer och det förbereder oss mentalt på väldigt många situationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om