Färre patienter har behövt sjukhusvård för covid-19 under den senaste smittvågen, jämfört med tidigare toppar. Framför allt på intensivvårdsavdelningarna har trycket varit avsevärt lägre.
Trots detta har Region Sörmland tvingats skjuta upp viss icke akut vård under januari och februari. Förklaringen till detta är framför allt den ovanligt höga sjukfrånvaron bland vårdpersonalen. I vecka tre var den nästan 75 procent högre än under motsvarande vecka förra året.
– Det var exceptionellt. Och det innebär då att vissa avdelningar och vissa enheter har haft bortåt 30 procent av medarbetarna borta. Och att vi har fått dra ner en del av den planerade vården, säger Bo Tideholm, chef för regionens division för kirurgi.
Det har dock inte inneburit att all planerad, icke akut vård har fått vänta. Region Sörmland har tvärtom kunnat utföra planerade operationer i större omfattning än de flesta andra regioner, enligt Tideholm.
För att klara av situationen så bra som möjligt, har personal som arbetat extrapass fått mer betalt. Många har ställt upp, enligt Bo Tideholm.
– Det har varit en otrolig solidaritet. Det är imponerande, säger han.
Just nu ser det dock ut som om toppen har nåtts, både vad gäller antalet patienter som behöver vård för covid-19 och när det kommer till personalens sjukfrånvaro.
– Nu börjar det släppa. Vi ser en ljusning, säger Bo Tideholm.
Det innebär också att vård från och med denna vecka i princip ska kunna ges i normal omfattning – även om det kan hända att det blir inställningar med kort varsel om personal skulle bli sjuk.
Bo Tideholm tror ändå att pandemin kommer att fortsätta påverka vården ännu en tid. Förutom att personal kan bli sjuk, och att patienter behöver vård på grund av covid-19, finns det även patienter som sökt vård av andra orsaker men som samtidigt är smittade. Det ställer till det, eftersom man inte vill att dessa patienter ska smitta andra.
– Jag tror att den här svansen kommer att hänga i kanske ytterligare tre veckor, säger Bo Tideholm.
Sedan kommer nästa utmaning – att ta igen den vård som har skjutits upp.
– Nu säger vi att vi klarar av normal produktion. Men vi skulle ju behöva göra lite mer än normalt för att komma ikapp, konstaterar Bo Tideholm.
Han säger att det finns planer för hur detta kan ske, men att man först vill se så att ett normalläge verkligen infinner sig.
– Vi vill först känna att våra medarbetare orkar med och kan.