Maten som blir över från de tre restaurangerna på länets tre sjukhus packas nu om till matlådor. Tanken är att minska matsvinnet och samtidigt ge både medarbetare och allmänhet möjligheten att kunna köpa en matlåda till ett förmånligt pris.
– Vi kommer att minska svinnet på en helårsbasis på nästan 7,7 ton på det här viset. I stället för att slänga maten som blir över från våra serveringar tar vi nu hand om den på ett helt annat sätt, säger Niklas Tranemyr, enhetschef på måltider i Region Sörmland
För tre veckor sedan började man testa lite smått och nu säljs matlådorna i caféer och butiker på sjukhusen.
– Nu är vi igång och det fungerar bra. Det har tagits emot enbart positivt. Medarbetarna på våra sjukhus är jättenöjda över att det finns en möjlighet att köpa de här matlådorna sedan har fått vi mycket positiv uppmärksamhet kring att vi tar hand om matsvinnet, säger Niklas Tranemyr och fortsätter:
– Det är svårt att veta hur många gäster restaurangerna får så det blir att man har en viss överproduktion. Mycket av maten som blivit över har tidigare, dessvärre, hamnat i soptunnan. Nu känns det bra att kunna ta hand om det på ett helt annat sätt.
Hållbarhetstänket går ända ner till matlådan som är gjord i bambu. Ungefär 70 matlådor per dag brukar det bli.
– De säljer slut. Vårt mål är att de ska ta slut varje dag för då har vi lyckats med det vi sagt att vi ska göra.