Hon uppmanar alla att ta ställning till donation

Trots att undersökningar visar att en överväldigande majoritet i Sverige är positiva till organdonationer, är det få som anmält sig till donationsregistret.

Maria Berg är donationsansvarig sjuksköterska på Nyköpings lasarett.

Maria Berg är donationsansvarig sjuksköterska på Nyköpings lasarett.

Foto: Johannes Tångeberg

Sörmland2020-11-03 18:30

– I Sverige dör ungefär en person i veckan i väntan på organtransplantation.

Det berättar Maria Berg, donationsansvarig sjuksköterska på Nyköpings lasaretts intensivvårdsavdelning.

Att så många är i behov av ett nytt organ gör det så viktigt att uppmärksamma frågorna kring organdonation, framhåller Maria Berg. Och just det brukar ske den här veckan, den så kallade donationsveckan. I vanliga fall står hon och hennes kollegor vid entrén i sjukhuset och delar ut information och svarar på frågor. Pandemin sätter dock stopp för denna typ av fysiska möten på lasarettet.

Maria Berg hoppas nå ut med information ändå, bland annat genom att sätta upp informationslappar på sjukhuset. Framför allt hoppas hon att många fler ska göra sin vilja känd och anmäla sig till Socialstyrelsens donationsregister och prata med sina anhöriga.

Att anmäla sig till donationsregistret underlättar mycket för anhöriga vid en potentiell organdonation, understryker Maria Berg. Men trots att undersökningar visar att 85 procent av svenskarna är positiva till organdonation, är det få som har anmält sig till donationsregistret.

Lagen utgår visserligen från så kallat förmodat samtycke. Det är alltså möjligt att bli organdonator även om man inte anmält sig i registret. Men det är alltid personens sist kända vilja som gäller, och om det inte finns uppgifter i donationsregistret tillfrågas de anhöriga.

– Men de anhöriga kanske inte vet vad personen ville, och vi kan inte heller köra över de anhöriga i ett sådant läge, säger Maria Berg.

I Sverige blev 191 avlidna organdonatorer förra året. Eftersom en och samma donator kan donera flera organ ledde detta till cirka 800 transplantationer.

Ofta handlar det om att transplantera hela organ, som njurar, hjärta eller lever. Men även vävnad som hornhinnor och hjärtklaffar kan användas.

På Nyköpings lasarett sker organdonationer ungefär två gånger per år. Det kan låta som en låg siffra, men det är också bara under väldigt särskilda omständigheter som en donation kan komma i fråga. För att kunna bli organdonator krävs att man diagnostiseras som hjärndöd och konstateras avliden under pågående respiratorbehandling. Först därefter startar en omfattande utredning om eventuell donation, känd vilja och medicinsk lämplighet.

– Det är här på Intensivvårdsavdelningen som dessa patienter vårdas, säger Maria Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!