– En av de saker som har hänt på senare tid är just att bemanningsbranschen i Sverige har börjat ta för sig i större utsträckning. En del av dem har till och med satt norsk lön i Sverige, säger Johan Larson, vice ordförande för Vårdförbundet.
Statistiska Centralbyrån har på tidningens uppdrag tagit fram statistik över antalet sjuksköterskor från Sörmland som jobbar i Norge.
År 2009 arbetade 140 sörmländska sjuksköterskor i Norge. 2014 hade antalet minskat till 80. Statistik saknas för 2015, men Johan Larson tror att minskningen har fortsatt.
– Ja, jag skulle tro det eftersom du också har hjälp av kronkursen.
Att färre sjuksköterskor väljer att jobba i Norge beror dock inte på att de svenska landstingen har blivit bättre arbetsgivare, enligt Johan Larson.
– Vården i Sverige spretar något fruktansvärt. Man brukar beskriva att skillnaderna inom Sverige är större än mellan Sverige och andra länder.
– Vi behöver göra en del saker åt till exempel vila och återhämtning vid nattarbete.
Sjuksköterskebristen i Sverige har bidragit till att det uppstått en marknad för bemanningsföretag som hyr ut sjuksköterskor till landsting.
– En del sjuksköterskor har fått smak på att flytta och jobba på olika ställen, säger Johan Larson och fortsätter:
– Den som roterar hela tiden behöver inte ta hand om en grå vardag på samma sätt.
Han tycker inte att den ökade rörligheten är något att glädja sig åt.
– Det skadar oss själva, vi som jobbar inom vården. Blir det för stor rotation blir det inte trivsamt. Det skadar också patienten. Du får sämre kontinuitet.
Vårdförbundet efterlyser mer långsiktiga lösningar.
– Det här brukar sällan vara ett problem om du har brist på ett typiskt mansdominerat yrke som till exempel ingenjörer. Då är det klart att pengarna kommer fram så betalar man och så löser sig saker, säger Johan Larson.
– 50 000 borde inte vara en ovanlig lön för en sjuksköterska och de arbetsgivare som tar upp lönen på den nivån har heller inga problem att rekrytera.