Oroande ointresse för skydd mot livmoderhalscancer

Är du kvinna mellan 25 och 30 år och ovaccinerad mot HPV? Sjukvården hoppas du nappar på erbjudandet om gratis vaccin. "Vi har chansen att utrota en elak cancerform, kom och skydda dig själv och andra", hälsar Emelie Ravelin på Kvinnokliniken Mälarsjukhuset.

Runt 8 600 sörmländska kvinnor födda 1994-1999 har fått erbjudande om gratis vaccin mot HPV, och därmed ett gott skydd mot livmoderhalscancer, en elak cancerform som dödar runt 150 svenska kvinnor årligen. Bara en fjärdedel har nappat.

Runt 8 600 sörmländska kvinnor födda 1994-1999 har fått erbjudande om gratis vaccin mot HPV, och därmed ett gott skydd mot livmoderhalscancer, en elak cancerform som dödar runt 150 svenska kvinnor årligen. Bara en fjärdedel har nappat.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Sörmland2024-08-11 20:33

HPV, Humant pappilomvirus, finns i över 200 sexuellt överförbara varianter. De allra flesta HPV-infektioner läker ut av sig själv, medan vissa virussorter orsakar vårtor och några få på sikt kan utveckla cancer, bland annat i mun/svalg och i livmoderhalsen.

Sedan några år pågår det internationella forskningsprojektet "Utrota livmoderhalscancer" med WHO i spetsen. Hösten 2021 gick Sveriges Regioner och Kommuner, SKR ut och rekommenderade regionerna att delta. Och landets regioner har kommit olika långt i arbetet. 

Sörmland jobbar sedan förra året aktivt med att erbjuda gratis vaccination mot HPV och livmoderhalscancer för kvinnor födda mellan 1994 och 1999. Erbjudandet gäller alla som bor i länet, inklusive asylsökande, papperslösa och flyktingar, och kvinnoklinikerna i länet samarbetar med ett antal vårdcentraler ute i kommunerna.

undefined
Emelie Ravelin är verksamhetsutvecklare på Kvinnokliniken MSE/KSK. Hon Hoppas att regionen ska kunna nå ut till fler kvinnor med informationen om vaccinet som skyddar mot en elakartad form av cancer, den tredje vanligaste hos kvinnor 20-49 år.

 Vaccin mot HPV ingår i dag i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Men gruppen kvinnor födda 1994-1999 vaccinerades aldrig mot livmoderhalscancer inom skolhälsovården, eftersom erbjudandet infördes 2012.

– Enligt forskningsexperterna ger satsningen på den här åldersgruppen kvinnor störst genomslagskraft. Bland äldre är inte smittspridningen lika stor och de yngre har erbjudits vaccin i skolan.

Det säger Emelie Ravelin, verksamhetsutvecklare på Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Hon är oroad.

– Runt 8 600 kvinnor fick vårt erbjudande hemskickat och vi började vaccinera i maj i fjol. Enligt senaste tillgängliga statistiken har bara var fjärde kvinna i målgruppen vaccinerats. Jag hoppats det hunnit öka något under sommaren, vi har haft bokningsbara tider ute hela semesterperioden.

– Vi har skickat ut en inbjudan, inte en kallelse. Det är helt frivilligt och kostnadsfritt, men vi hade hoppats att fler än 25 procent skulle nappa på erbjudandet. Vi har en chans att förebygga och utrota en elak cancerform nu, och önskar att fler vill delta. För sin egen skull och för andras.

Generellt går det trögt i hela landet, konstaterar Emelie Ravelin. Sörmland var bland de senare regionerna att dra igång sin kampanj förra året, och under våren gick man ut med ännu en inbjudan. Nu med bokad vaccinationstid, och man märkte att det gav resultat. Men, det räcker inte.

undefined
"Gå på dina kontroller, ta självproverna vi skickar ut och vaccinera dig om du har möjlighet. Livmoderhalscancer är en elak sjukdom, skydda dig själv och andra", uppmanar regionen.

– Livmoderhalscancer är en elak sjukdom, så är det. Är du vaccinerad skyddar du både dig själv och andra mot en HPV-infektion. Ta erbjudandena du får; gå på gynkontroller, utför självprovtagningarna vi skickar ut och vacccinera dig om det är möjligt.

Och, det är till och med en god idé att förnya vaccinationen om det gått ett antal år. Dagens HPV-vaccin är uppdaterat och skyddar mot fler virustyper. Alla som vill, tidigare vaccinerad eller inte, är välkommen att ta en spruta, och får då bekosta den själv.

– Man kanske tänker att jag har ett skydd redan, jag fick HPV-vaccin i skolan, men vaccinet som finns nu ger ett bättre skydd. 

Regionen testar nu olika vägar för att nå fler kvinnor i det viktigaste spannet.

– Vi kommer att synas i olika forum nu. I samband med terminsstarten erbjuds exempelvis vaccination i entrén till MDU. Och våra hälsoinformtörer är ute bland invånarna och sprider budskapet.

HPV-vaccination av pojkar ingår i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020 och omfattas gör pojkar födda 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!