Skadegörelsen på kollektivtrafikbussarna i länet är tidvis omfattande. En vanlig syn som möter passagerare på vissa av bussarna är sönderskurna stolar, inredning som klottrats ned och föremål som slitits loss.
Pär Johansson är trafikchef på Nobina, det bolag som kör trafiken på uppdrag av Sörmlandstrafiken. Han bekräftar den problembild som finns.
– Vi har bland annat sett klotter och att barn- och ungdomar kastat lösa delar på varandra. De har till och med slitit loss sittdynor. Det här är ett problem som kostar pengar – pengar som vi kunde ha lagt på att kunna utveckla kollektivtrafiken i stället, säger han.
Några exakta siffror för vad skadegörelsen årligen kostar har Pär Johansson inte. Däremot säger han att det rör sig om hundratusentals kronor för att åtgärda skadorna.
– När skolorna börjar ser vi nästan alltid att skadegörelsen ökar. Men så länge vi inte kan hitta någon gärningsman brukar vi heller inte göra någon polisanmälan. Skulle det dock vara ett arbetsmiljöproblem gör vi en anmälan direkt. Jag skulle inte säga att skadegörelsen har ökat, men att den har legat på en konstant nivå hela tiden, säger han.
För att komma till rätta med problemet tror han att föräldrarna kan vara en del av lösningen.
– Det är klart att våra chaufförer säger ifrån om vi ser någonting. Men det krävs också närvarande föräldrar som pratar med sina barn om vad som är rätt och fel i samhället. Det tror jag är lösningen på det här, säger Pär Johansson.