Skapa en hållbar vårgarderob – här är de nya trenderna

Förra helgen skulle Sveriges största klädbytardag genomförts, men ställdes in igen på grund av pandemin. Om allt hade varit som vanligt hade 10 000-tals plagg fått nya ägare som uppdaterat sina vårgarderober utan att köpa nytt. Naturskyddsföreningen som arrangerar Klädbytardagen tillsammans med lokala aktörer ger flera tips på hur du kan uppdatera din klädkollektion på ett hållbart sätt.

Sofia Bystedt, centrumledare på Retuna i Eskilstuna och Eva Eriksson butikschef i för Röda korset i Nyköping ser den digatala försäljningen som en lösning av återbruksprodukter under pandemin.

Sofia Bystedt, centrumledare på Retuna i Eskilstuna och Eva Eriksson butikschef i för Röda korset i Nyköping ser den digatala försäljningen som en lösning av återbruksprodukter under pandemin.

Foto: Montage

Sörmland2021-04-28 04:45

Ett av de absolut lättaste sätten att skaffa dig en hållbar garderob är att se till att kläderna faktiskt används – av dig eller andra. 80 procent av plaggets miljöpåverkan uppkommer under produktionen.

Retuna i Eskilstuna är en av de lokala samarbetspartners som Naturskyddsföreningen jobbat med. Sofia Bystedt, centrumledare för Retuna, säger så här om året som dominerats av coronan.

– I början fick vi in mycket kläder med hög kvalitet, men ju längre in i pandemin vi kommit har också klädkvaliteten sjunkit något. Det gäller inte enbart kläder, vi har flera butiker som handlar med återbruk och där ser trenden ut på ett liknande sätt, berättar hon.

Nu sker en explosionsartad utveckling där nya företag, tjänster och appar väller in på marknaden med olika idéer kring hållbart mode. Plick och Tise är två av de mest populära i Sverige. Sedan finns Depop, där övervägande utländska säljare finns. Utbudet av vintagekläder är större men det medför dyrare frakt. 

Och Retuna har hakat på trenden.

undefined
Sofia Bystedt centrumledare på Retuna återbruksgalleria.

– Tack vare digitalisering och klimatturism var förra sommaren den bästa vi haft försäljningsmässigt. Butikerna i Retuna sålde för 15,5 miljoner. Jag är övertygad om att den fysiska handeln kommer tillbaka som tidigare, de allra flesta älskar att hitta skatter när de letar efter till exempel vintagekläder, säger Sofia Bystedt.

På Röda korset i Nyköping har butikschef Eva Eriksson noterat den ökande mängd av kläder som skänkts under pandemin.

– Människor är hemma och har tid att sortera ut det de inte vill behålla. Inflödet, av framför allt damkläder, har varit otroligt stort. Samtidigt har försäljningen sjunkit, vi har begränsade öppettider och restriktioner med antalet kunder i butiken, säger hon.

Röda korset satsar också på digital försäljning.

undefined
Eva Eriksson butikschef på Röda korset i Nyköping.

– Det vi inte kan sälja i butiken måste vi försöka sälja på annat sätt, främst via Tradera, berättar Eva Eriksson.

Miljömedvetenhet ökar hos många köpare, även hos de som köper nytt. Och för att skapa ett hållbart mode behövs det, enligt Naturskyddsföreningen, att man gör miljösmarta klädval och handlar produkter med högre kvalitet och mindre miljöpåverkan.

Här är några av Naturskyddsförenings tips till en mer hållbar vårgarderob:

Rensa: Ta ut allt ur garderob, lådor och förråd. Gör olika högar för olika ändamål. Ska kläderna sparas, säljas, skänkas, bytas, lånas ut, sys om eller lagas? Finns det kläder som du känner dig osäker på om du gillar eller inte – de går till garderobsutmaning (se nedan), eller fundera på att starta en lånegarderob på jobbet eller i en Facebookgrupp. Festplagg används inte jättemycket men kan användas mer, låt andra få glädjen av dem genom en lånegarderob.

Vårda: Det som ska sparas kan du stryka, vika i ordning och lägga in i garderoben eller hänga upp på galgar. Ta hand om dina favoritplagg och se till att de håller länge. Ställ i ordning en vädringsgarderob i fönstret, på balkongen eller uteplatsen. Att vädra sina plagg är ett bra alternativ till att tvätta dem. Putsa skorna och noppa tröjor och koftor.

Garderobsutmaningen: En garderobsutmaning är ett sätt att fixa din osäker-hög. Välj ut tio plagg att ha i tio dagar och kombinera på nya sätt. Det fungerar även om du jobbar hemma. Nu kommer du upptäcka om du verkligen gillar dina plagg eller om du ska lämna dem vidare till någon annan.

Vandrande kassar: Starta en vandrande klädkasse – fungerar bra till barnkläder, men är också ett bra sätt för vuxna att byta kläder. Ange en storlek för varje kasse, fyll den med några plagg och låt de sedan vandra mellan grannarna som får ta och lämna plagg i kassen.

Klädkompis: Skaffa dig en klädkompis i samma storlek och kanske helst med liknande stil, som du kan dela garderob med.

Blev det för tomt i garderoben? Fundera noga igenom vad som saknas för att undvika onödiga spontanköp. Se till att investera i hållbart producerade kläder med hög kvalitet och upptäck dina närmsta secondhandbutiker. Många secondhandbutiker har börjat med e-handel. Gå igenom appar och sajter som säljer plagg att återälska och lär dig att lägga in stående sökningar på begagnatsajter. 

Så mycket slängs

I Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person – ofta fullt användbara kläder. När Sveriges största klädbytardag senast kunde hållas fysiskt (2019) bytte 58 000 plagg ägare. Förutsatt att dessa klädbyten ersatte inköp av nya plagg bidrog Klädbytardagen till dessa resursbesparingar:

406 ton CO2 (motsvarar utsläpp från en mellanstor bil som åker jorden runt 53 gånger).

58 000 kubikmeter vatten (motsvarar cirka 400 000 fyllda badkar).

43 ton kemikalier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!