På torsdagmorgonen höll CSN en presskonferens om elever som fått studiehjälpen indragen på grund av att de skolkar. I nästan hela landet har andelen elever som skolkar sjunkit stadigt under pandemin, men är nu på väg upp igen.
– Ökningen beror troligtvis på att eleverna är tillbaka i klassrummen, och lärarna har lättare att märka om de är frånvarande. Det är nog inte så att färre elever skolkar, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.
I statistiken ligger Sörmland strax över det svenska medelvärdet med en andel på 8,1 procent, men det som förvånar är att länet sett en minskning sedan förra året. Det är bara Sörmland och Västmanland som kan säga att andelen indragna studiebidrag sjunker.
– Vad det beror på törs jag inte säga. Man måste nog undersöka det lokalt, säger Peter Engberg.
En elev måste bara vara frånvarande utan giltig anledning i fyra timmar på en hel månad för att riskera att få studiehjälpen indragen. Då rapporterar skolan frånvaron till CSN, som gör en utredning om studiebidraget ska dras in. Men enligt Peter Engberg måste frånvaron vara del av ett tydligt beteende, och inte bara vara en engångsgrej.
I Sörmlands län ligger Strängnäs kommun ovanligt lågt, med en andel på bara 5,5 procent, och i toppen ligger Flen, med hela 14,9 procent. Men det innebär också en rejäl minsking sedan förra året när hela 21 procent av alla som fick studiehjälp i Flen blev av med den på grund av skolk.