Slottet vid vägs ände drar rekordpublik

Flera av de kungliga slotten vittnar om svikande besökssiffror i spåren av covid-19. Så ser det inte ut för Mälsåkers slott på Selaön strax utanför Stallarholmen. "Vi har fler besökare än av tidigare skådat slag", säger Eva Hultén, ordförande i Föreningen Mälsåkers framtid.

Eva Hultén är ordförande i den idéella föreningen Mälsåkers framtid, som arrangerar visningar och utställningar av och på Mälsåkers slott.

Eva Hultén är ordförande i den idéella föreningen Mälsåkers framtid, som arrangerar visningar och utställningar av och på Mälsåkers slott.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-08-04 08:20

Barockslottet vid Mälaren, som ritades av arkitekten Nicodemus Tessin och byggdes till på initiativ av generalguvernören Gustaf Soop, i mitten av 1600-talet, ruvar trots sin sparsamma inredning på en stor portion spännande historia.

Under lång tid var egendom i familjen von Fersens ägo för att i slutet av 1800-talet köpas av Alfred Nobel. Då var alla möbler och lösöre sedan länge redan avyttrat och sålt på auktion.

– Vi kallar Mälsåker för det nakna slottet vid vägs ände och till skillnad från exempelvis Gripsholm har vi knappt några större föremål eller någon konstsamling att tala om. Det verkar ändå kunna trigga igång fantasin hos folk som kommer hit, säger Eva Hultén i Mälsåkers framtid.

Det är en ideell förening som driver slottet och som till sin glädje märkt av en kraftig ökning i antal besökare den här sommaren.

– Vi är överväldigande. Till en början funderade vi på att hålla stängt i sommar, men som tur var tänkte vi om och valde att hålla öppet över veckosluten. Förra året hade vi knappt 20 besökare om dagen – i år ligger den siffran på strax över 100, säger Eva Hultén.

Tidigare år har slottet erbjudit guidning med hjälp av hörlurar och MP3-spelare. I år får man den i sin egen telefon genom att läsa in en QR-kod.

– Det är gratis och i sommar tar vi heller inte något inträde av våra gäster.

Karl-Erik och Anita Lööv, från Malmköping, besöker Mälsåker varje sommar och gillar att gå runt i slottet även utan guidad visning.

– Det är en vacker plats och en tradition att åka hit, säger Anita Lööv och avslöjar att hon som barn växte upp i en av slottets flyglar.

– Min pappa arrenderade slottets trädgård mellan 1934 och 1947. Även om jag bara var liten då så minns jag det som en väldigt spännande plats, säger hon.

När tidningen besöker Mälsåker har slottet fått extra fint besök sjövägen. Nere vid den stenlagda bryggan ligger 16 smäckra veteranbåtar förtöjda – flera av dem som hämtade från tiden då den flärdfulle Åke Sjögren var slottsherre. 

Det är föreningen Motor yacht societys, MYS, årliga sommareskader som gjort ett strandhugg.

– Hit har vi gått flera gånger tidigare och det är bara roligt när slottets besökare kommer och tittar till oss också, säger föreningens ordförande Gunnar Haglund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!