SMHI: Solen stannar i Sörmland efter blöta maj

Efter regn kommer solsken är ett gammalt klassiskt ordspråk. Det stämmer bra in på vädret i Sörmland den senaste veckan – och solen ser ut att stanna.

Nu kan det vara läge att ta fram solstolen om du inte hunnit göra det. Enligt SMHI blir det fortsatt soligt väder i Sörmland den här veckan.

Nu kan det vara läge att ta fram solstolen om du inte hunnit göra det. Enligt SMHI blir det fortsatt soligt väder i Sörmland den här veckan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2021-06-01 11:42

Regnovädret som drog in över Sörmland under förra veckan orsakade kaos med översvämningar, vattenskadade byggnader och avstängda vägar som följd.

– Faktum är att det kom tre gånger mer nederbörd under maj i Sörmland jämfört med normalt. Blötast var det i Hälleforsnäs som fick totalt 153 millimeter, varav en tredjedel den 26 maj, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Ovädret i länet förbyttes till en solig helg och även om inte temperaturerna når samma höjder den här veckan fortsätter det stabila vädret.

– Nu är vi inne i den första sommarmånaden och det kommer att märkas. Normalt sett ligger temperaturerna i början av juni på 15-17 grader, men de närmaste dagarna blir det soligt väder med inslag av lite moln och runt 20 grader, säger Alexandra Ohlsson.

undefined
Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Prognosen för nationaldagen den 6 juni ser ljus ut på flera håll med temperaturer på en bit över 20 grader i stora delar av Sörmland, men längs kusten kan det bli lite svalare och några regnskurar.

– Högtrycket som kommit in över Norrland från Norge har förstärkts och etablerat sig i landet. Det försvagas dock i slutet av helgen. Det blir lite mer växlande molnighet med utrymme för en och annan skur, säger Alexandra Ohlsson.

Varmast i Sörmland hittills i år var det den 13 maj då temperaturen uppmättes till 24,5 grader.

– Helt klart är att juni blir varmare än i maj då medeltemperaturen i länet låg på 10 grader. Solen värmer mycket mer nu, men hur sommaren blir är alldeles för tidigt att sia om, säger Alexandra Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!