SMHI:s varning inför måndagen: Olyckor och förseningar

SMHI har utfärdat en gul vädervarning för nästan hela södra Sverige, däribland stora delar av Sörmland. Det är risk för besvärligt väglag under måndagen.

Det är risk besvärligt väglag på de sörmländska vägarna under måndagen.

Det är risk besvärligt väglag på de sörmländska vägarna under måndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2022-12-18 20:42

Den gula varningen (som tidigare hette klass 1) gäller från klockan 14 på måndagen och åtta timmar framåt, och omfattar stora delar av Sörmland. Varningen gäller regn eller underkylt regn som faller på kalla vägbanor, något som kan orsaka plötslig ishalka.

Nederbördsområdet som släpper ifrån sig regnet kommer under måndagen att röra sig åt nordost över Götaland och södra Svealand.

Underkylt regn är regndroppar som har en temperatur på under noll grader när de når marken och därför snabbt fryser till is. Temperaturer kring noll väntas fram på dagen på många håll, men i marken är det fortfarande kallt efter den senaste tidens rejäla kyla.

undefined
SMHI:s gula varning omfattar stora delar av Sörmland.

Enligt SMHI kan den plötsliga ishalkan som befaras kunna uppstå leda till både olyckor och begränsad framkomlighet, och det finns även risk för att kollektivtrafiken påverkas.

Varningen som utfärdats från klockan 14 och framåt omfattar förutom stora delar av Sörmland nästan hela Götaland samt delar av Värmland, Närke och Västmanland.

Här hittar du de senaste vädervarningarna från SMHI (extern länk).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!