Smittsamt virus hittad hos död duva

Det mycket smittsamma viruset duvpest har nått Sörmland. Smittan har hittats hos en död duva i Vingåker. Nu manar länsveterinären till vaksamhet.

Duvpesten har nått Södermanland. I torsdags konstaterades viruset hos en död duva i Vingåker.

Duvpesten har nått Södermanland. I torsdags konstaterades viruset hos en död duva i Vingåker.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Sörmland2022-12-02 14:11

Under hösten har fågelsjukdomen duvpest, paramyxovirus, konstaterats på några håll i landet, bland annat på Gotland i mitten av oktober. Men nu är viruset bekräftat också i Södermanland, där man under torsdagen kunde konstatera duvpest hos en död duva i Vingåker. Det är statens veterinärmedicinska anstalt som gjort analysen på den döda duvan. 

Viruset ger sig främst på duvor och skarvar, men också tamfåglar. Hos höns ger det upphov till den allvarliga smittan Newcastlesjuka. 

Om en fjäderfäbesättning drabbas av Newcastlesjuka så måste, precis som vid fågelinfluensa, alla fåglar avlivas och äggen förstöras. Därför manar länsveterinären Marie Nykvist nu till extra uppmärksamhet bland dem som har tamfåglar. Det gäller att hindra både indirekt och direkt kontakt mellan vildfågel och tamfåglar. 

– Det finns restriktioner från Jordbruksverket med anledning av fågelinfluensan, och dem ska man givetvis följa. De skyddar också mot Newcastlesjuka. Det är jätteviktigt att man tänker på smittskyddet, att man tänker på att vilda fåglars avföring kan vara smittsam, så att man till exempel inte har samma skor utomhus som inne hos hönsen. Vilda fåglar kan bajsa ned i tamfåglars inhägnad eller ha kontakt genom inhägnadens nät. Där kan man också försöka hindra kontakten. 

undefined
Duvpesten kan sprida sig till tamfåglar. Hos höns ger den upphov till den fruktade Newcastlesjukan.

Det finns inte krav på att ha tak över hönsgården om man har höns på hobbynivå, men Jordbruksverket rekommenderar det ochMarie Nykvist tycker att tak är en bra idé. 

– Det är ett sätt att minska risken för smittspridning ytterligare.

Det är sannolikt, säger Marie Nykvist, att duvpesten funnits även här tidigare, men först nu har man upptäckt den. 

Symptom på duvpest hos duvor är rörelsesvårigheter och vridning av halsen, törst och diarré. Ofta hittar man drabbade duvor döda utan sjukdomstecken. 

Hos tamfåglar ser smittan olika ut. Oftast märker man bara att fåglarna lägger färre ägg och att det förekommer fler ägg utan skal. Om djuren visar fler symptom handlar det om andningsproblem med eller utan hosta, ibland också diarré. Man kan också se förlamning av vingar och ben, vridning av nacken, kramper och cirkelgång.

Varken duvpest eller Newcastlesjuka smittar normalt till människor. Det kan ske om man har tät kontakt med smittade djur och kan då ge ögoninflammation.

Allmänheten kan rapportera in döda eller sjuka vilda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt på rapporteravilt.sva.se.

undefined
Duvor drabbas av duvpest, som hos höns kan ge upphov till Newcastlesjuka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!