Tvivel trots efterlängtat vaccinbesked

Nyligen kom besked om kraftigt ökade leveranser av vaccin till Sverige, men regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo vill inte dra för stora växlar. "Astra halverade sin leverans nästa vecka nu igen, så det där går inte alltid att lita på", säger han.

Under påskhelgen kom besked om kraftigt ökade vaccinleveranser till Sverige. Men redan nu har Astra Zeneca flaggat för att leveransen nästa vecka blir halverad, enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Under påskhelgen kom besked om kraftigt ökade vaccinleveranser till Sverige. Men redan nu har Astra Zeneca flaggat för att leveransen nästa vecka blir halverad, enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sörmland2021-04-08 19:01

Under påskhelgen kom glädjande nyheter kring vaccinleveranserna. En halv miljon doser väntas till Sverige redan denna vecka, och under återstoden av april månad räknar Folkhälsomyndigheten med att leveranserna från de fyra leverantörer som i dagsläget är godkända av EU – Astra Zeneca, Janssen, Moderna och Pfizer/Biontech – ökar kraftigt.

Enligt myndigheten levererades sammanlagt drygt 1,2 miljoner doser under mars, en summa som väntas stiga till strax över 2,1 miljoner under april månad.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström slog i en intervju med DN fast att "det är nu det vänder". Men Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, vill inte ta ut något i förskott.

– Det är jättetrevligt med en positiv nationell samordnare, men det överensstämmer inte alltid med vad som kommer. Jag delar en försiktig optimism, men naturligtvis är den garderad med realism. Vi har sett från första början att det kan strula av olika anledningar, och Astra Zeneca halverade sin leverans nästa vecka nu igen, så det där går inte alltid att lita på.

undefined
Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Region Sörmland.

– Som tur är har vi kloka logistiker som räknar med sådant, så vi bokar inte in för många för lång tid i förväg.

Under onsdagen sänkte Region Sörmland åldersgränsen för vaccination till att omfatta alla födda 1954 eller tidigare. Detta, enligt Signar Mäkitalo, då man kommit långt med vaccinationen av äldre grupper. 

Som tidningen tidigare rapporterat har Sörmland legat jämförelsevis långt fram i vaccinationen. Samtidigt har takten mattats av de senaste veckorna. Under vecka 11 sjönk vaccinationstakten jämfört med toppnoteringen veckan innan. Vecka 12 ökade den något, för att förra veckan återigen sjunka till en lägre nivå än båda föregående veckor.

– Vi räknar med att det var påskhelgen som påverkade, och även delvis mängden vaccin vi hade. Nästa vecka räknar jag med att vi vaccinerar fler än vecka 10, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror, som mäter andelen vaccinerade över 18 år till och med vecka 13, förblir regionens vaccinationstakt bland de högsta i landet. Bara i fyra regioner – Gävleborg, Värmland, Kalmar och Gotland – har en högre andel av befolkningen fått sin första dos.

Bland Sörmlands kommuner har Katrineholm kommit längst sett till första dosen, med 24,33 procent av befolkningen, medan Oxelösund har högst andel som fått två doser – 11,09 procent. Lägst är vaccinationstakten i Sörmlands största kommun, Eskilstuna.

undefined
Sörmland ligger långt framme i vaccineringen jämfört med många andra regioner. Men förra veckan avtog vaccinationstakten rejält.

Signar Mäkitalo tonar ner skillnaderna mellan kommunerna.

– Det finns skillnader, men de är inte så stora. Vissa kommuner var lite långsammare i startblocken, vilket påverkat en del. Olika åldersstrukturer, där vissa kommuner har en äldre befolkning än andra, påverkar också.

Regionen ligger långt fram med vaccinationen. Samtidigt ökar smittspridningen och sjukvården är hårt belastad. Hur ser du på läget i Sörmland?

– Hade vi fått det vaccin vi var lovade så hade förstås situationen sett bättre ut, det går inte att sticka under stol med. Men nu är vi där vi och då gäller det att alla tar sitt ansvar.

Våren stundar – kan det underlätta?

– Förra året så var det först i början på juni som man såg en rejäl påverkan på smittspridningen. Hoppet om att en varm april ska spela en stor roll är inte så stort.

Så många har fått vaccin

Andel av befolkningen 18 år och äldre som vaccinerats med en respektive två doser till och med vecka 13.

Eskilstuna: 18,22/8,28 %

Nyköping: 23,19/8,88 %

Strängnäs: 18,68/9,66 %

Katrineholm: 24,33/9,75 %

Flen: 20,53/8,81 %

Trosa: 20,63/10,91 %

Oxelösund: 20,76/11,09 %

Vingåker: 21,58/10,07 %

Gnesta: 19,51/8,69 %

Sörmland: 20,44/9,08 %

Sverige: 15,6/6,6 %

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!