Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är i grunden positiv till att Sverige släpper på restriktionerna och återgår till det normala igen. Men han har synpunkter på hur det bör göras.
– I förhållande till hur läget såg ut innan vi fick vaccin är jag hoppfull om att detta kommer gå väl. Men, vi har två delar kvar innan vi helt kan andas ut; att tillräckligt många är vaccinerade och att vi har ett läkemedel mot covid-19.
– Ingen har facit än så länge, först i efterhand får vi veta om detta var ett klokt beslut eller inte. Nu har vi valt denna strategi så då får vi förhålla oss till den och se till att göra det bra så vi slipper bakslag. Men nog är jag lite undrande till varför Folkhälsomyndigheten och regeringen valde den 29 september till dagen D.
Signar Mäkitalo anser att den mänskliga psykologin självklart fungerar så att många nu snabbt vill tillbaka till hur vi levde före pandemin.
– Men det kan vara klokt att inte bete sig hejvilt och dansa på nattklubb hela natten, som den norska kulturministern gjorde när Norge släppte på sina restriktioner förra veckan. Det är jätteroligt att dansa, det tycker jag också, fast man dör inte av att avstå ett tag till. Kanske blir det annars tvärtom...
– Man behöver inte ha så jädra bråttom. Anamma försiktighetsprincipen och avvakta lite.
Han är övertygad om att de flesta tänker just så. Om man inte gör det, och dessutom fortfarande är ovaccinerad – då har samhället problem att vänta.
– Du som ovaccinerad måste förstå att du blir mer utsatt nu. Även de fullvaccinerade kan sprida smitta, till och med helt utan symptom. Så när ingen längre behöver hålla avstånd hamnar de ovaccinerade mer i riskzonen, självvalt eller inte. Överallt de kommer är avståndsbestämmelserna borta, och gör de som alla andra löper de större risk att bli smittade. Det måste man veta nu, men jag undrar om alla verkligen har det klart för sig.
78 procent av Sörmlands invånare över 16 år är färdigvaccinerade. Signar Mäkitalo hade velat att andelen hunnit bli större innan samhället öppnade upp. Sverige kunde ha väntat åtminstone någon månad till.
– De hade känts tryggare om vi avvaktat över den här höstperioden då sjuksiffrorna likt tidigare riskerar att öka snabbt. Eller vi kunde ha öppnat landet stegvis. Man kunde ha tänkt sig sektioner på arenor och restauranger för ovaccinerade till exempel.
Smittskyddsläkaren ler lite åt sig själv och konstaterar att han och kollegorna i landet i allmänhet är försiktiga i sitt tänk.
– Man kan tröttna på att ständigt vara kritisk till Folkhälsomyndighetens beslut. De har det inte så lätt, med det hårda trycket från politiken och näringslivet. Och det är inte populärt att säga att Sverige inte klarat sig särskilt bra genom pandemin. Men, inte är det nåt att skryta med, att vi har många fler dödsfall än grannländerna? Var det en så bra strategi Sverige hade?
Folkhälsomyndigheten har tagit tid på sig för vissa beslut, hävdar han. Resestopp, inresestopp och covidtesterna kom sent.
– Det är nog klokt att jämföra oss med de länder som lyckats bättre med att klara liv, och ödmjukt fundera på om vi borde ha tagit i mer än som behövdes initialt för att sen släppa på restriktionerna efter hand. Inte utgå från att "viruset är inte farligt och kommer inte hit". Vi behöver bygga upp en funktionell beredskap värd namnet inför kommande pandemier.