Sörmland kan få "omvänd smittspårning" för covidsjuka

De har snabbt gått från tre till 45 personer, men regionens smittspårare har svårt att hinna med när antalet positiva covidtest är så högt som nu. Eget ansvar för att bryta smittkedjorna krävs.

På kort tid har länets smittspårningsenhet tvingats fördubbla kapaciteten för att hinna med i takten som sörmlänningarna smittas av covid-19. Katarina Bengtås är Region Sörmlands enhetschef för provtagning och smittspårning av covid-19.

På kort tid har länets smittspårningsenhet tvingats fördubbla kapaciteten för att hinna med i takten som sörmlänningarna smittas av covid-19. Katarina Bengtås är Region Sörmlands enhetschef för provtagning och smittspårning av covid-19.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Sörmland2021-04-26 05:55

Vecka 1 i år testade runt 850 sörmlänningar positivt för covid-19. För två veckor sedan var antalet nya konstaterat smittade 1 500.

Det har satt hård press på regionens smittspårningsenhet, där Katarina Bengtås är chef.

– Under en stor del av förra året var det tre pensionerade läkare som hade uppdraget att ringa alla som fått ett positivt provsvar, för att om möjligt spåra källan till smitta och begränsa ytterligare spridning. Länge räckte det, eftersom det tog tid innan provtagningen kom igång ordentligt.

Men sedan gick det väldigt fort.

– När jag fick uppdraget att leda en provtagnings- och smittspårningsenhet som ännu inte fanns i slutet av oktober hade de tre stackars läkarna redan alldeles för mycket jobb. Sedan dess har vi utökat med frivilliga medarbetare allt eftersom behovet ökat och nu på kort tid har vi fått fördubbla kapaciteten.

Smittspårningen syftar till att snabbt bryta smittkedjor och begränsa smittspridning.

– I dag har vi cirka 45 timanställda. Allt från AT-läkare till pensionerad vårdpersonal ställer upp och smittspårar, oftast på sin fritid. Vissa kör heltid, andra mer än heltid. Folk ställer upp och jobbar extra med detta, man kan inte kräva hur mycket som helst av dem.

undefined
Katarina Bengtås är Region Sörmlands enhetschef för provtagning och smittspårning av covid-19. Länets smittspårare är nu hårt tyngda av arbete. "Man kan inte kräva hur mycket som helst av dem."

Men antalet smittade har fortsatt öka drastiskt under våren och var för två veckor sedan uppe i 1 500 nya fall på en vecka.

– Om man tänker att varje samtal i snitt tar 20 minuter och att all information sedan ska dokumenteras inser man att det tar tid att ringa 1 500 personer. Vi frågar om arbetsplats, var den sjuka tror hen blivit smittad, vilka andra personer hen tror smittan kan ha förts vidare till, och annan viktig detaljinformation för smittskyddsarbetet.

Katarina Bengtås skulle säga att hon och kollegorna nu har kapacitet för runt 1 000 samtal i veckan. Hon konstaterar att det dessutom blir viss fördröjning av ny arbetskraft, som först behöver utbildas och introduceras till arbetsuppgifterna.

– Nu minskade antalet smittade i länet med ett par hundra förra veckan, så vi får hoppas trenden håller i sig. Men det är ett väldigt högt tryck just nu och vi hinner inte med.

Många andra regioner upplever samma behov av att effektivisera smittspårningsprocessen, och Sörmland tittar nu på möjligheten med "omvänd smittspårning", där ett frågeformulär skickas ut via 1177 vid positivt provsvar. Värmland använder en sån formulärtjänst och Folkhälsomyndigheten arbetar på en nationell lösning.

– Så länge vi hinner med fokuserar vi förstås även fortsättningsvis på att ringa upp. Vissa regioner ringer kanske 30 procent av dem som fått ett positivt testbesked, och fokuserar på att kontakta dem som inte fyllt i formuläret tillräckligt väl eller som inte svarat alls.

Det är enligt Katarina Bengtås viktigt att poängtera att alla som får ett besked om att de har covid-19 samtidigt får all nödvändig information, inklusive förhållningsregler om karantän och vad som gäller för testning, nära kontakter och smittfrihet.

– Alla frågor och funderingar kan man dessutom sedan vända sig med till vår support.

Enligt smittskyddslagen har du som drabbad av en smittsam sjukdom ansvaret att informera dina närmaste, din arbetsplats och övriga kontakter du haft sedan 48 timmar före första symptom. Alternativt att smittskyddspersonal ringer runt och informerar, och då är du som smittkälla anonym.

Smittläget i Sörmland

Antal nya konstaterade fall av covid-19 i Sörmland under vecka 15 var 1 277, varav 306 i Eskilstuna, 191 i Strängnäs, 68 i Flen, 134 i Katrineholm och 350 i Nyköping.

Sammanlagt under mars konstaterades 4369 sörmlänningar vara sjuka.

Region Sörmlands support vid covid-19 får du kontakt med via mejladressen provtagningcovid19@regionsormland.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!