Efter jul och nyår sjönk smittan av covid-19 i Södermanland. Men smittspridningen tog fart igen under våren och smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo vädjade till allmänheten inför påsken att ta krafttag för att få stopp på spridningen.
Även efter påsken har emellertid smittspridningen varit påtaglig i Södermanland. Den har till och med legat på en av de högsta nivåerna i hela Europa. I alla fall om man ska gå efter sammanställningen som den brittiska tidsskriften The Economist publicerade i början på förra veckan.
De har granskat hur de europeiska länderna och deras olika regioner har hanterat pandemin. Det finns bland annat en tabell över hur många procent som fått första respektive andra vaccindosen i de olika länderna. Dessutom har The Economist sammanställt i vilka regioner som smittspridningen var värst under vecka 15.
De har räknat på fall per hundra tusen invånare och högst upp med relativt bredd marginal återfinns Västernorrlands län, som är rejält drabbat av coronaviruset, med 654 bekräftade covidfall per hundra tusen invånare. Noterbart är att tolv av de 13 regioner i Europa som har störst smittspridning enligt tidskriftens sammanställning är svenska.
Södermanland är den tionde mest drabbade regionen med 396 fall. Marginellt bakom Dalarnas län och än mer marginellt framför Blekinge län. Det enda ickesvenska regionen på topp 13 är den franska regionen Ile de France, där smittspridningen är femte värst i Europa.
Region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har själv inte tagit del av The Economists kartläggning men konstaterat krasst att läget i länet har varit ansträngt de senaste veckorna.
– Vi har haft en väldigt hög smittspridning, säger han.
Samtidigt som han kan se att Södermanland ligger någonstans i mittenskiktet av Sveriges län när det gäller smittspridningens omfattning poängterar han att läget är ytterst allvarligt.
– Det är fortfarande för mycket, alldeles för mycket!
Stort fokus har i skyddandet mot covid har legat på sjukhuspersonal och annan vårdpersonal. En riktig prioritering menar Signar Mäkitalo men samtidigt poängterar han att smittsamheten är som stört de första dygnen, när ofta personen i fråga ännu inte fått sjukhusvård.
– Smittsamheten är störst initialt, sedan minskar den. Så den största smittspridningen sker utanför sjukhuset. Det är på arbetsplatser, på gymmen eller på fester och middagar som spridningen sker.
Han trycker återigen på vikten av att få stopp på smittspridningen och han menar att munskydd och skyddsvisir borde införas på fler arbetsplatser än bara inom vården. Läget med smittspridningen i Sverige är på nivån där man i Tyskland kan besluta om utegångsförbud, konstaterar Signar Mäkitalo och visar samtidigt på hur olika Europas länder agerar.
– Det kommer att minska förr eller senare, men vi är fortfarande på en nivå där vi kan få in 50 nya fall på sjukhus och tio nya på iva. Det är förskräckliga siffror.
Om Sverige sticker ut markant när det gäller smittspridningen så är siffrorna när det gäller antalet dödsfall till följd av covid-19 mer lugnande. Örebro län hade tre dödsfall under vecka 15 och var därmed den region i Sverige med högst dödssiffra. Tittar man i övrigt på listan hos The Economist så är det istället de ickesvenska regionerna på topplistan som har noterat flest coviddödsfall.