Att engångsartiklar av plast ska förbjudas har varit på tapeten i flera år. I mars förra året klubbade Europaparlamentet igenom förslaget och från och med den 3 juli nästa år råder förbudet. Tanken är att lagstiftningen ska minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – den kostnad som plastföroreningarna orsakar fram till 2030.
Produkterna som förbjuds är bland annat plastsugrör, bomullspinnar i plast, vissa engångstallrikar, engångsbestick i plast, ballongpinnar i plast, plaster som kan nedbrytas genom oxidation (oxo-plaster), vissa snabbmatsförpackningar samt engångsförpackningar i cellplast (expanderad polystyren).
På flera håll har butiker och snabbmatsrestauranger börjat omställningen. McDonalds, som har fem restauranger i Sörmland, inledde arbetet förra året genom att plocka bort plastsugrören från disken där man hämtar tillbehör. Sedan dess har kunder fått fråga personalen om man velat ha ett sugrör. Sedan den 3 september har företaget börjat fasa in papperssugrör.
– Restaurangerna använder slut på de sugrör i plast som finns kvar och sedan byts de ut. När det gäller besticken kommer dessa att bytas ut under det första eller andra kvartalet nästa år, säger Henrik Nerell, presschef för McDonalds i Sverige.
Eftersom ballongpinnar oftast är gjorda av plast ska även de förbjudas. Med anledning av det plockade restaurangkedjan nyligen bort sina ballonger. I stället går det att spela ett slags ballongspel i deras applikation i mobilen.
– Under 2019 tog vi bort 50 ton plast som antingen ersattes med annat material eller inte alls. Pappret vi använder kommer från certifierat hållbart skogsbruk eller från återvunnet material. Om du tar en hamburgarkartong består den ungefär av 50 procent återvunnet papper, fortsätter Henrik Nerell.
En medarbetare vid ett välkänt gatukök i Nyköping berättar att man fasat ut de flesta engångsförpackningar gjorda av plast och ersatt dessa med pappersförpackningar.
– Vi värnar om miljön och alla borde göra så gott man kan. Vi har ännu kvar våra plastgafflar, men dessa ska vi byta ut under nästa år, säger personen.
På Ica Maxi i Katrineholm är man också mitt uppe i omställningsarbetet. Engångsförpackningarna byts successivt ut mot hållbara alternativ. Butiken tittar också på hur plastförpackningarna inom bageriverksamheten kan ersättas.
– Men det är svårt. Vi vill att kunderna ska se bakverken, men med förpackningar helt gjorda av papper går det inte. Vi väntar på att våra leverantörer ska komma med bra ersättningsförpackningar, sen får vi se vilken lösning som blir bäst, säger Emil Remröd, butikschef.
På Naturvårdsverket jobbar Åsa Stenmarck som materialflödesexpert. Hon berättar att regeringen håller på med en utredning om hur de nya EU-direktiven ska införlivas i svensk lagstiftning. Den ska presenteras i början av nästa år. Dessutom tittar utredningen och myndigheten på om fler saker ska förbjudas på sikt och vilka förpackningar som eventuellt skulle kunna omfattas av skatt.
– Men vi tittar också på hur man skulle kunna utveckla ett pantsystem för bland annat engångsartiklar. Samtidigt upplever jag att det skett en snabb övergång från plast till andra alternativ. Det kommer ersättningsprodukter från höger till vänster, säger Åsa Stenmarck.