Totalt har cirka 200 000 personer i Sverige inte betalat in sin kvarskatt av en sammanlagd summa på 7,3 miljarder kronor.
– Om man inte betalar i tid den 12 november så tillkommer det en kostnadsränta som beräknas från dagen efter förfallodagen tills skatten är betald, räntan är 16,25 procent på årsbasis, förklarar Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Den som har högre kvarskatt än 40 000 kronor kan dela upp betalningen under flera dagar eller betala via bankgiro.
– Enklast och snabbast går det att betala via Swish. Tänk på att även om Skatteverkets övre beloppsgräns är 40 000 så kan du själv ha en annan beloppsgräns som du tillfälligt kan behöva ändra, menar Eva Bodén.
Inbetalningskort på papper skickas numera inte ut automatiskt, eftersom de flesta inte använder dem. De går att beställa via telefon eller på Skatteverkets webbplats vid behov.
Vad händer mer exakt om man inte betalar in sin kvarskatt i tid?
– Om skatten inte är betald vid avstämningen den 4-5 december får man ett betalningskrav om skulden överstiger 2 000 kronor, om man är privatperson, förklarar Eva Bodén, och fortsätter:
–10 000 kronor gäller om man är registrerad för moms, arbetsgivare och/eller innehar F-skatt. Skatten ska då vara betald senast den 27 december. Är skatten fortfarande obetald lämnas skulden till kronofogden för indrivning, man får då en betalningsanmärkning.
Den som har en kvarskatt som är mindre än 100 kronor behöver inte betala in den nu. Den kan ligga kvar som ett underskott på skattekontot till nästa år.
– I januari i år restfördes cirka 42 000 skattebetalare av totalt 1,7 miljoner som fick kvarskatt i augusti förra året. De allra flesta betalar sin skatt i tid, konstaterar Eva Bodén.
Den som får kvarskatt regelbundet och inte vill ha det kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt så att skatten blir rätt från början, eller ansöka om jämkning hos Skatteverket. En vanlig orsak till kvarskatt är flera olika arbetsgivare eller pensionsutbetalare.
Skatteverket vill varna de som ska betala in sin kvarskatt för att inte använda gamla inbetalningskort.
– Använd inte äldre inbetalningskort från byrålådan eftersom Skatteverket bytte bankgiro för ett antal år sedan, avslutar Eva Bodén.