Socialstyrelsen ser inga lösningar

Det finns inga enkla sätt att dyrka upp det låsta läget för dödföddheten. Kanske har mödra- och förlossningsvården rentav kommit så långt det är möjligt.– Vi kan inte utrota döden.

Sörmland2016-04-01 05:30

Det säger Karin Gottvall, sakkunnig inom reproduktiv och neonatal hälsa vid Socialstyrelsen.

I en serie artiklar har tidningen berättat om den mångfacetterade problematiken kring de cirka 600 barn i landet som årligen dör före eller under de närmaste dagarna efter förlossningen. Det är en låg jämförelsesiffra ur ett internationellt perspektiv, men en katastrof för varje enskild förälder och familj som drabbas.

Den tidiga dödligheten under barnets sex första levnadsdygn har under de senaste 40 åren pressats ner till en av världens lägsta. Men de cirka 450 barn som årligen föds döda är lika många som vid 1990-talet början. Varför?

Karin Gottvall har inget svar. Om det ens är möjligt att minska dödstalet kommer den framtida forskningen att visa, hoppas hon.

– Vi kan inte utrota döden. Den är en del av livet. Men dödsfall innan livet riktigt har börjat måste undvikas så långt det är möjligt, bland annat genom fortsatt forskning och utveckling av metoder inom vården. Men det finns i dag inga självklara lösningar, säger hon.

Det är framför allt inom mödravården som nycklarna finns för att förebygga komplikationer som leder till dödsfallen. Det är de flesta experter ense om. Också Gottvalls tilltro till mödravårdens möjligheter är stor.

– Förr var det till exempel vanligare att gravida kvinnor med diabetes födde barn som var sjuka eller dog. I dag sköts dessa patienter minutiöst av mödrahälsovården och det verkar fungera; de flesta föder friska barn.

Karin Gottvall vill inte dra några växlar på den pågående forskningen kring kopplingen mellan minskade fosterrörelser och dödföddhet.

– Det finns inga bevis för att det bland de kvinnor som har upplevt minskade fosterrörelser före förlossningen finns fler dödfödda barn. Mer forskning behövs.

– Men man vet samtidigt att barn som mår dåligt i slutet av graviditeten kan röra sig mindre. Kvinnor som upplever det ska definitivt söka vård.

Organisationen Spädbarnsfonden efterlyser en starkare vilja hos Socialstyrelsen att driva frågan om minskad fosterdöd. Bland annat efterlyses en systematisk analys för en kartläggning av dödsfallen, dess orsaker och hur de kan förebyggas.

– Ute på klinikerna görs kontinuerligt genomgångar för att se om liknande dödsfall kan undvikas i framtiden och det finns vissa studier att tillgå. En "haverikommission" kan visa sig landa i att dödsfallen kan inträffa hur man än gör; att man inte till hundra procent kan klara alla barns liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om