Sommar och sol kan betyda mycket tid ute med bad för barnfamiljer. Men det finns anledning att vara försiktig. Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Enligt bland andra Cancerfonden och Strålsäkerhetsmyndigheten finns det en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer och även en av de cancerformer som ökar mest. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung.
Det har fått barnhälsovården att tillsammans med Regionalt cancercentrum att satsa extra på att informera barn och föräldrar om sunda solvanor. Sedan maj får därför alla barn som besöker sin barnavårdscentral i länet ett samtal om solens egenskaper samt en kylskåpsmagnet med budskapet: skugga, kläder och solskyddsmedel.
Anki Lundh jobbar som distriktssköterska på BVC Bagaregatan i Nyköping och tycker överlag att föräldrar är medvetna om hur solen kan påverka deras barn.
– Föräldrarna är ganska medvetna men sen är det alltid olika beroende på om föräldrarna är förstagångsföräldrar eller inte, men de flesta vet att solen kan vara skadlig.
Hon berättar även om hur barn är mer känsliga än vuxna.
– Barn är alltid mer känsliga och har tunnare hud. Sedan påskyndar man också hudens åldrande ju mer man är i solen. För att undvika att bränna sig kan man ha på sig täta kläder som man inte ser sin hand genom, säger Anki Lundh.
Att bränna sig i solen kan också skada på andra sätt.
– UV-ljus och ögonsjukdomar har koppling till solen. Totalt antal timmar man har varit i solen ökar också risken för hudcancer och om man bränner sig i tidig ålder.
Katrin Abdo har tre barn som är 1, 3 och 6 år gamla och de har varit ute mycket under sommaren.
– Min 1-åring har fått vara mycket i skuggan men de som är 3 och 6 år har varit i solen, men jag har smörjt in dem hela tiden med solskyddsfaktor 50, säger hon.
Familjen har varit mycket vid Strandstuvikens badplats, men barnen har även varit ute och sprungit i vattenspridaren på tomten.
– De har varit ute mycket och min 1-åring har haft UV-dräkt och alla barnen har alltid keps på sig, säger hon.
Katrin Abdo har varit väldigt noga med att smörja in sina barn och därför har de aldrig bränt sig.
– Någon liten rodnad på axlarna någon gång är det enda, säger hon.
Hon har sett att BVC informerat om hur man skyddar sig mot solen.
– Det hänger en lapp på BVC och jag lärde mig faktiskt att solen är som starkast från 11- 15, tidigare trodde jag att det var från klockan 12.
Enligt Jennie Nimborg, vårdutvecklare på barnhälsovården i Sörmland har barnhälsovården, som når alla barn mellan noll till sex år, en unik möjlighet att vägleda föräldrar och barn till hälsosamma levnadsvanor.
Men hon hoppas att informationskampanjen inte kommer att uppfattas som skrämmande och påpekar att solen också är viktig för att vi ska må bra.
– Där ligger ansvaret hos oss, att ge en nyanserad bild och skapa en sund balans, säger hon.